Zincirlerinizi kırın, harekete geçin!
Zekeriya Kalkan
Dünyada sağlığa değer veren toplumlar arasında maalesef Türkiye yer almamaktadır. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre giyime harcanan para sağlığın korunmasına yönelik yapılan harcamalardan kat be kat daha fazladır.
Türkiye'de son 10 yılda hastalıkların ve cerrahi operasyonların neden arttığına bakılırsa, bunun en başında toplum olarak yaşam şeklimizin devrim niteliğinde değişmiş olmasından kaynaklandığını görebiliriz. Teknolojinin ilerlemesinin her ne kadar insan hayatını kolaylaştırdığı düşünülse de aslında insanın kas-iskelet sistemini dolaylı olarak çökerttiği de ortadadır. Eskiden hareket etmek zorunda! kalarak yaptığımız işler şimdi telefon veya internet sayesinde oturduğumuz yerden yapılabilmektedir.
Hareketsizliğe bağlı olarak gelişebilen kas-iskelet sistemi sorunları aylar yıllar içerisinde sinsice gelişmektedir. Örneğin bir bankacının yanlış pozisyonda aylarca veya yıllarca çalışmasına bağlı olarak boynunda gelişebilecek boyun düzleşmesi, masa başı çalışmak zorunda kalanlarda oluşan bel fıtıkları , günün büyük bölümünü ayakta geçirenlerde oluşan bel ağrıları..vs. Bir insan vücudunda yaklaşık 640 kas 360 eklem bulunmaktadır, yani insan vücudu hareket etmek için tasarlanmıştır. Ancak insanoğlu bunun tam aksine hareket etmeme üzerine kurulu bir hayatı benimsemektedir. Böyle bir hayat tarzı vücut mekanizmasında aksaklıklara ve problemlere neden olmakta,bunun sonucu olarak da kalıcı hastalıklar baş göstermektedir. Hareketsizliğe bağlı olarak başlangıçta gelişen kas iskelet sistemi problemleri tedavi edilmediği zaman ileride hayati fonksiyonları çok ciddi bir şekilde etkileyecek boyutlara ulaşıp kişiyi yatağa mahkûm edebilmektedir.
Mesleğiniz ne olursa olsun, siz de ileride kas iskelet sistemi problemleri yaşamak istemiyorsanız bir fizyoterapiste danışarak, size özel hazırladığı egzersiz reçetesini uygulamanız halinde vücudunuzu koruma altına alarak, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.
"Hayatınızda hareket eksik olmasın" dileği ile sağlıcakla kalın.