Yasağı Aşmanın Yolunu Öğretiyorlar
Yusuf Emir Ceran
Yasaklamak gerek insan gerekse farklı kademelerdeki çeşitli yönetimler için çaresizliğin en büyük göstergesidir. Sağlıklı bir kontrol mekanizması kuramadığınız herhangi bir olguyu yasaklamak acziyetinizi kabul edip onu bütünüyle ortadan kaldırmaya itiyorsa sizi maalesef vaziyet daha da kötüye gidecektir.
"ABD'nin Florida eyaletinde 16 yaş altındaki çocuklara sosyal medya yasaklandı." Haber başlığı önüme düşünce, gelişmenin avantaj ve dezavantajlarını düşünmeden önce benim de çocuklar için çağın en büyük tehdidi olarak gördüğüm sosyal medyanın söz konusu yaş grubu için bu şekilde köktenci bir yaklaşımla yasaklanması, çocukları nasıl bir davranışa yönlendirir diye düşündüm.
Zaten gerçekliğimizden uzak, kimisinde kısmen, kimisinde de bütünüyle yalan profillerle huzura çıktığımız sosyal medya sahnesinde çocuklar, biz yasakladık diye sosyal medyayı kullanmaktan vazgeçer mi?
Hiç sanmıyorum. Aksine çocuklara yasağı aşmanın yollarını öğretir ki çocuk bunu öğrendiğinde bütün yasaklı mecralar da kabak gibi açılır önlerinde.
Yasak kararı alınmadan önce herhangi bir kamuoyu yoklaması yapılmadığı ve ailelerin görüşlerine başvurulmadığı da söyleniyor. Yani Florida'da bağnazlık, tutuculuk ve muhafazakârlıklarıyla bilinen Cumhuriyetçiler çıkıp sosyal medyayı çocuklara yasaklayalım diye bir tasarı sunuyor. Ardından 13 üye hayır dese de 106 üye tasarıyı onaylayıp yasaklayalım diyor.
Facebook ve İnstagram gibi en büyük sosyal medya platformlarını bünyesinde barındıran Meta, tasarıyı eleştirirken, çocukları farklı bölgelerdeki akranlarının gerisinde bırakmayı temel alan bir eleştiri yapıyor.
Bu da temelde arızalı bir bakış açısı ki eleştiri kimi çocukları diğerlerine göre yarışın gerisinde bırakmanın sakıncasına vurgu yapıyor. Bu dünyanın virüs gibi teslim olduğu hız ve yarışma takıntısının bir göstergesidir.
Yasaklamanın ne kadar absürd sonuçlar doğurduğuyla ilgili basit bir örneği hatırlayalım. Türkiye'de insanlar VPN kullanımını ne zaman öğrendi? Ya da DNS ayarlarını değiştirmeyi nasıl öğrendi?
Ne zaman ki muktedirler aleyhlerine olabilecek kimi hareketleri engellemek, kimi sitelere ve sosyal ağlara girişi yasakladı, işte o zaman öğrendiler.
Dönem dönem yasaklanan yeni adı X eski adı Twitter'a girebilmek için insanlar VPN bağlantısı üzerinden ya da yasaklı sitelere girebilecekleri DNS ayarlarını değiştirerek mahrum bırakıldığı sitelere de sosyal ağlara da girmenin yolunu öğrendi.
Çitlerin ardına çıkmışken etrafa şöyle bir bakayım demez mi insan? Elbette yasağı aşan her bir birey ne kadar yasak varsa, onun cazibesine kapılıp sapkın müstehcen sitelere de girdi, terör sayılabilecek içeriklere de ulaştı.
Yani anlayacağınız bu yasak çocukları kurtarmayacak aksine onları daha da derin bir bataklığa çeken yola sokacak. Onun içindir ki yasaklamak çözüm değil sorunu daha derinleştirmekten başka bir şey değil.