Kusura Bakma Pişkinliği
Yusuf Emir Ceran
Hani sıklıkla kullandığımız bir laf vardır yediğimiz her haltın ardından kuyruk gibi peşinden gelir "Kusura bakma".
He yani, kusur olduğunu biliyorsun ama ben bakmayayım kusuruna. Oldu, peki, ben bakmayınca sen vazgeçecek misin kusurundan? Yok, biliyorum vazgeçmeyeceksin.
Muhatabınızın, yani kusur sahibinin, "kusura bakma" talebine siz karşılık vermeyip; "oldu mu kardeşim, yapılır mı bu, iş mi şimdi bu" gibi cümlelerle karşılık vermeye çalıştığınız oldu mu?
Olduysa bilirsiniz, o "kusura bakma" ricacısı zatın: Aman bakarsan da bak, çok ta tın yani. Mealinde kusurunu başına tac yapıp bütün pişkinliğine devam ettiğini de görmüşsünüzdür.
Amerika Senatosunda, sosyal medya platformlarında çocukların cinsel istismarı, konusuyla alakalı bir oturum yapıldı. Oturuma, Meta'sından X'ine, TikTok'undan Snapchat ve Discord'una sosyal medya patronları katıldı. Çocukların cinsel istismarı ve diğer konularla ilgili suçlamalara karşı ifade verip günah çıkardılar.
Oturumun ilginç anlarından biri, Senatör Josh Hawley'in, Meta'nın sahibi ve patronu Zuckerberg'ten, ayağa kalkarak oturumu izleyen aile üyelerinden özür dilemesini istemesi üzerine, Zuckerberg'in "Yaşadıklarınız için üzgünüm. Hiç kimse ailelerinizin yaşadığı şeyleri yaşamamalı." Diyerek özür dilemesiydi. Yaşamamalı evet ama maalesef yaşamaya devam edecek.
Zuckerberg'in "kusura bakma" mealindeki özrü, pişkinlik ve cesaretini nereden alıyor dersiniz? Amerika'da sosyal medya platformlarını dava edilmekten koruyan "Section 230" başlıklı yasal düzenlemeden alıyor.
Section 230 yani Bölüm 230 adlı, 26 kelimelik yasal düzenleme, 1996 yılında telekominikasyon yasasını yeniden düzenleyen yasaya eklenmiş bir bölüm. Anlayacağınız sosyal medya şirketlerinin dokunulmazlık zırhı gibi bir şey.
Şöyle bir örnek verelim, herhangi bir haber ya da içerik sitesinde adınızı teröriste, sapığa ya da dolandırıcıya çıkaracak bir metin yayınlandığında haber şirketini dava edebilirsiniz ama biri aynı şeyi sosyal platformlar üzerinden yaparsa, o sosyal platformu dava edemezsiniz. Sadece söz konusu paylaşımı yapan kullanıcıyı dava edebilirsiniz.
Çünkü Bölüm 230'da deniyor ki "hiçbir etkileşimli bilgisayar hizmeti sağlayıcısı veya kullanıcısı, başka bir bilgi içerik sağlayıcısı tarafından sağlanan herhangi bir bilginin yayıncısı veya sözcüsü olarak kabul edilemez"
Durum böyle olunca Zuckerberg dokunulmazlık zırhı altında "kusura bakma" pişkinliğini başına tac edip gidiyor.
Kusura bakma.
Ya da istersen bak.