Şifalı Sorular Yazı Dizisi: İşkolik eş
Yasemin Gazanker
Merhaba Yasemin Hanım sizi severek ve ilgiyle takip ediyorum öncelikle size birebir soru sorma fırsatını sağladığınız için çok teşekkür ederim.
Ben 5 yıldır evliyim ilişkimizde büyük denilebilecek bir problem yok ama her şey çok monoton eşim tam bir işkolik hiçbir plan yapamıyor ve uygulayamıyoruz. İşkolik olmasında bazı zorunlu nedenleri de var onu anlıyorum ama bu durum beni zaman zaman çok zorluyor. Bana tavsiyeleriniz nelerdir?
Merhaba canım,
Paylaştığın duygular için çok teşekkür ederim. Öncelikle sen çalışıyor musun bilmiyorum canım. Bu önemli bir detay. Çalışmayan bir kadınsan eğer durumunu anlıyorum. Aile içindeki bu tür ikilemler, aslında pek çok kişinin yaşadığı ortak deneyimler. İlişkilerde bazen her şey dışarıdan "güzel" görünürken, içeride monotonluğun verdiği bir eksiklik veya tatminsizlik hissediyor olabilirsin. İlişkiler çok yönlüdür ve dışsal etkenler ilişkinin içindeki dengeleri bazen sarsabilir. Bununla birlikte farkındalık başladığında, değişim de başlar.
Eşinin işkolikliği nereden geliyor ve hangi şartlara bağlı bu konuda biraz düşünmeni isterim. Ekonomik ve sosyolojik durumlar ile yeterlilik duyguları genellikle erkeklerde daha çok çalışma ve bir an önce hayatı yoluna sokma dürtüsü yaratabilir. Bu konularda onunla anlayışlı ve nazik bir dille açık bir iletişim kurmayı ve kendini bu konuda sıkışmış hissettiğini ona anlatmayı deneyebilirsin. Ayrıca toplumsal normlar eşinin çok çalıştığı taktirde sevgi, güven ve geleceği inşa etme arayışını gerçekleştireceğini ona inandırmış olabilir ki sıkça karşılaşılan durum budur. Bu durum , onu sevmeni veya ilişkinizi etkilemesini engellemesin. Önemli olan, bu işkolikliği nasıl dengeleyeceğinizdir. Birlikte geçirdiğiniz kaliteli zamanları artırmalısınız.
Şimdi gelelim neler yapabileceğine;
İlk adım olarak, duygularını nazikçe paylaşman önemli. "Ben de değerli hissetmek istiyorum." diyerek, birlikte yapabileceğiniz küçük ve anlamlı aktiviteler önerebilirsin. Birlikte yürüyüşe çıkmak ya da basit bir akşam yemeği bile ilişkinize taze bir nefes getirebilir. Önerileri ondan beklememeni tavsiye edebilirim.
Diğer bir adım ise, kendi mutluluğunu ihmal etmemek. Kendine vakit ayırmak, hobilerle meşgul olmak ve öz bakım yapmak, duygusal dengeyi sağlamada çok önemlidir. Kendini güçlü ve huzurlu hissettiğinde, ilişkin de daha sağlıklı olur.
Ve son olarak, ilişkilerde dengeyi tutturmak her zaman kolay olmayabilir. Bazen biri daha fazla verebilir, bazen de diğeri geri çekilebilir. Bu tür dönemler geçici olup, ilişkinin derinleşmesine fırsat yaratır. Birbirinizin duygusal ihtiyaçlarına saygı gösterdiğinde, her iki taraf da daha tatmin olmuş hisseder.
Kendini değerli hissetmeye odaklan ve birlikte güzel anlar yaratmaya çalış. İlişkinin en değerli yönü, birlikte yaşadığınız her anı kıymetli kılabilme gücüdür.
Şifa olsun.
Bizimle birlikte daha fazla farkındalık yaşamak istersen topluluğumuza dahil olabilirsin. Kelebek Kadınlar sosyal medya hesabından bize ulaşabilirsin canım.
Sevgiyle kal.
Yasemin