Haberler

Anadolu kelimesinin anlamı

Tülay Çağlar Kadı

Tülay Çağlar Kadı

Eğitimci - Yazar
10.10.2023 01:02

ANADOLU KELİMESİNİN ANLAMI

Anatolie (Güneşin doğduğu yer) kelimesinden türediği söylenilse de yeniden şekillenen Türk tarihi ile isminin ana kökünden türemiş olması da başka bir ihtimal…

Anadolu kelimesinde yer alan ana yani dişil ifadesi ile dolan ve kuşatan manasında da gelmektedir.

"Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne 7 bin senelik, en aşağı, bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarları ile sallandı; Beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu; Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu. Türk budur. Dünyayı aydınlatan güneştir."

ATATÜRK

Anadolu, anaların diyarı olarak da yorumlanabilir.

"Ana ile dolu.... Bilgelik, ilham, sevgi ile dolu dolu kuşatılAN!"

Anadolu kelimesinin kökeni, ( Eski Çağ medeniyetleri İyonya kültüründen ) ?natolí 'den gelir. Anlamı ise "Güneş'in yükseldiği yer" olarak çevrilmekte...

Dişil denge yeryüzünde; insan anlayışına sığabilmek için İslam kültüründe rahimiyet olana dair anlayış iken sanat tarihinde ise tanrıça olarak bizlere aktarılmaktadır. Genel olarak tanrıçalar doğa, bereket, aşk, savaş, bilgelik, sağlık, adalet, şans gibi çeşitli alanlarda kutsal olarak atfedilen güç ve yeteneklere ayna olanlardır. Anadolu'da tanrıça önemi, bu örneklerden de anlaşılabileceği gibi aynı zamanda Anadolu'nun zengin ve çeşitli uygarlıklarının ortak bir mirası olarak kabul görmektedir. Anadolu'da tanrıça kültü, kadının toplumdaki rolünü, doğayla olan ilişkisini ve inanç dünyasını yansıtan bir kültür olgusudur.

Dönüşüm kavramı ancak evrensel bakış açısıyla yargısız ve tanımsız alanda yorumlanabilmektedir. İnsana dair, yeryüzüne halife kılınmış olana ilahi yani kozmik zeka aracılığıyla erişilebilmektedir. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilindeki Anadolu olarak adlandırdığımız yarımadaya Türk halkları yerleşmeden önce burada nice uygarlık yaşadı.

Elbette! İnsana dair her şeykültürel süreklilik aracılığıyla dönüşürken, yükselendir. Anadolu'nun kültürel dokusunu oluşturan en önemli halklar arasında Hattiler, Hititler, Ermeniler, Kafkaslar ve Helenik dönem öncesi Ege uygarlıkları, Pers imparatorlukları, Roma ve daha birçokları...

Dolayısıyla Anadolu' da konaklayan her farklı medeniyet insanı ya da toplum ve kültürleri, Anadolu'yu farklı şekillerde adlandırmışlardır ancak bu beşikte için en kalıcı olan ve dünyanın birçok bölgesinde en uzun süre benimsenen isim Anatolia olmuştur.

Unutmayınız ki!

Anadolu kelimesinin tarihi ve kökeni, Türklerin Anadolu'ya girişinden çok öncesine uzanır.

title