Haberler

"Ne Yersek Oyun!"

Şerivan Demir

Şerivan Demir

Uzman Psikolog / Bakırköy-Başakşehir istanbul
28.10.2024 02:43

"Ne yersek oyuz" cümlesini işitmiş olabilir ya da bizzat bu cümlenin doğruluğuna inanarak yaşıyor olabilirsiniz. Peki bu ne demek?

Beslenmenin vücudumuzdaki tüm organlarla ilişkisi olduğu gibi duygu ve düşüncelerimizle de ilişkisi vardır. İçtiğimiz bir kahvedeki kafein oranının, hormonal ve beyin sistemimizde uyaranlara sebebiyet vermesi gibi, karbonhidrat ağırlıklı beslendiğimizde glikoz oranının pik etmesi ve beraberinde insülin direncini etkilemesi bu sözün doğruluğunu kanıtlamaktadır.

Sadece tükettiğimiz besinlerin ne olduğu değil hangi zaman dilimlerinde tüketildiği de bir o kadar etki etmektedir. Çünkü; Vücudumuzda her bir organın dinlenme ve çalışma saati vardır.

Bunu şöyle düşünebilirsiniz; işe istediğiniz saatte gidemezsiniz. Bir sabah 08:00'de diğer gün 10.00'da gitmeye kalkıştığınızda önce uyarı alırsınız. Buna devam ettiğinizde de kovulursunuz. Organlarımızın çalışması da bu mantıkla işler. Aksi durumda davranırsak düzen yani sistem bozulur.

Örneğin; tutarsız saatlerde yemek yemek, tutarsız saatlerde uyumak beyin üzerinde sistemi bozucu etki yaratır.

Bununla ilgili fareler üzerinde deney yapılmış. Kısaca iki gruba ayrılan farelerden 1. Grup istediği saatte yemek yiyebiliyorken, 2. Grup sadece 8 saatte bir yiyebilecek şeklinde sınırlandırılmıştır. Her iki grupta aynı ürün ve yiyecekler verilmiş.18 hafta sonra 1. Grup (istediği an yemek yiyen fareler) farelerde diyabet, obezite, karaciğer yağlanması ve kalp gibi ciddi sağlık sorunları ve hastalıklar gözlenmiş. 2. Grup farelerde ise herhangi bir sağlık sorununa rastlanılmamış aksine kan ve kolesterol düzeyleri daha düzenli bir seviyeye gelmiştir.

Bu ve buna benzer deneylerin bize gösterdiği bulgular özetle şunu anlatmaktadır.

Birinci grup farelerde çıkan bu sağlık sorunları açıkça şunları göstermektedir. Yediğiniz, içtiğiniz, uyuduğunuz yer, uyku düzeniniz gibi tüm faktörler birbiri ile ilişkilidir. Vücut-beyin ilişkisi bir entegrasyon halinde çalışır. Yediğiniz bir besin sindirildikten sonra hormonal yapınızı, zihinsel çalışma performansı, uyku kalitenizi ve genel sağlık düzeyinizi etkiler.

Vücudun biyolojik saatine dikkat ettiğiniz sürede hasar görmüş hücreleriniz ve DNA yapınız onarılır, yeniler. Uyku düzeniniz ve pek çok sağlık sorunlarınız yeme düzeninizi iyileştirdikten sonra gözle görünür bir şekilde iyileşmeye başlar.

"Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur"( M.K. Atatürk)

title