Narsist kişiler romantik ilişkide nasıl olur?
Şerivan Demir
Narsist biri gerçekten sever mi? Romantik aşk ilişkisinde nasıldır? Narsist biriyle sağlıklı ilişki yaşanır mı? Bu yazının sonunda sağlıklı ve narsist ilişki ayrımını anlamış olacaksınız.
Sağlıklı Bir ilişki Dinamiği Nasıldır?
Sağlıklı bir ilişkide o kişiyi tanıdıkça ya bağlanma yaşarsınız ya da iletişiminizi koparırsınız. İletişimi devam ettirdikçe, zaman ve emek verdikçe bir ilişki dinamiği ortaya çıkmaktadır. Bu dinamikler her bir ilişkide farklıdır. "Şu olursa aşk olur" gibi bir genelleme romantik ilişkide geçersizdir. Birini sevmek, aşık olmak ve bağlanmak her ilişkide farklı şekilde olmaktadır. Ancak günün sonunda flört evresinden sonra o kişiye EVET ya da HAYIR demiş olursunuz.
Sağlıklı ilişkide birbirinize evet dedikten sonra kusurlarınızla kabul edip sevmeye başlarsınız. Birbiriniz için çaba, emek, enerji harcadıkça sevgi güçlenir yerini bağlılığı bırakır. Buna yardımcı olan oksitosin gibi hormonlarda olaya dahil olur ve ilişkinizin uzun ömürlü olması için her iki tarafta gayret etmiş olur.
Narsist Nasıl Sever?
Öncelikle narsistler de sever ancak narsistçe sever. Bu ne demektir; kişi çocukluğunda ebeveynlerinden sevgiyi tamamen koşullu bir şekilde öğrendiği için yetişkinlik döneminde de bunu devam ettirir. Elbette ki narsist bir kişiliğin oluşmasında pek çok koşul ve yanlış ebeveyn tutumları etkilemektedir.
Narsist biriyle tanışınca sağlıklı ilişki evreleri aynı şekilde gerçekleşir. Onun da amacı size ilişkide evet dedirtmektir. O kişiyle ilk tanışmanızda onu görür görmez narsist olduğunu anlayamazsınız. Bunun için iletişim kurup bir süre zaman geçirmeniz ve tanımanız gerekir. Yani her sağlıklı ilişki de olduğu gibi narsist bir bireyle de bu şekilde başlar.
Olaylar Nerede Kopuyor?
Narsist biriyle ilişkiye başladığınızda olaylar EVET dedikten sonra kopuyor. Narsist partner size ilişkinin ilk zamanlarında love bombing uygular, aşırı ve gerçek olamayacak derecede ilgi, iltifat, hediyeler ile adeta güzel bir rüyadaymışsınız gibi davranır. Böyle davrandıkça siz ona maalesef ki kapılmış olacaksınız. Neden mi maalesef dedim, çünkü bir şey gerçek olamayacak kadar güzelse orada sorun var demektir. Narsist birey zihninde bir şablon oluşturur, beraber olmak istediği kişiye yönelik mükemmel derecede özelliklerle o şablonun içini doldurur. Sizinle bir ilişkiye başladıktan sonra da bu şablondaki özelliklerin olmadığını görünce de manipülasyonlara başlar. Buna da gaslighting denir. Bu evrede sizi sürekli manipüle ederek yanında kalmasını sağlayacaktır. Sevgi, ilgi, emeğin ve şefkatin olmadığı bir ilişkide kalmanız için sizi değersiz, kusurlu, sorunlu hissettirerek öz değer, öz güveninizi yitirmenize neden olacaktır. Bu manipülasyonu kullanmasının nedeni onu terk etmenizi engellemektir.
Siz bu ilişkide mutsuz olduğunuzu söylediğinizde bunu inkâr edip, manipülasyonlar uygulayacak ve sorunun sadece sizde olduğuna inandıracaktır. Bu noktada bir yandan "acaba ben mi bir şey yaptım, neden bana sevgisini göstermiyor, ben çirkin miyim" gibi öz değerinizi olumsuz etkileyen düşünceleri düşünüp, bir yandan da o ilk zamanlardaki aşırı ve gerçek olamayacak kadar güzel görünen günlere dönmek için onun etrafında olmaya devam edeceksiniz. Tek amacınız, o sevgi kırıntısından alabilmek. Bunun içinde sürekli ona ve onun isteklerine odaklanacaksınız.
Yine üzülerek söylemem gerekir ki o sevgiyi ve şefkati asla bir daha alamayacaksınız. Çünkü onun istekleri asla bitmez, sevgi açlığı asla doyurulmaz. Ve sen onunla kalıp bunu tamamlayacağını düşündükçe sadece kendini tüketmiş olacaksın.
"Geçmişte kötü ebeveynleri olmuş ondan böyle davranıyor, iyileşebilir, onu terk etmeyeceğim" gibi düşüncelere sahip olabilirsin, ancak narsist birinin tedavisi uzmanlar tarafından dahi zordur. Onlar düzeltilemez demek yanlış olur ancak değişmeyi istemedikleri için ve buna direnç gösterdikleri için tedavi süreçleri de olasılık olarak çok azdır. Onlar böyle davranmayı doğru gördüler, sadece kendi istek ve ihtiyaçlarına odaklanılmasını doğru kabul ettikleri için değişim zordur. Ve sen böyle bir düşünceye ve mizaca sahip birini sevgin ya da şefkatinle iyileştirebileceğine inanmayı seçebilirsin. Bu düşüncenin gerçekçiliğini sizin yorumlarınıza bırakıyorum.
Peki ilişkide Sorunlar Çıkınca Ne yapar?
Her ilişkide sorunlar, birbirinizi beğenmediğiniz yönler olabilir. Kusurlarınız ile o ilişki de var olmaya çalışırız. Ya da sorunların çözümü için uzmanlardan yardım isteyebilirsiniz. Bunda bir yanlışlık yoktur. Ama narsist partner sizden alacağını alınca sadece tek sorun ve kusur sizdeymiş gibi davranır, sizi aşağılar, özgüvensiz hissettirir. Sorunları çözmek istediğinizde tüm eleştiri oklarını size yöneltir. Hatalı ve yanlış bir yönünüz olabilir, ancak o, bu yönünüzü abartarak sizi tüketip, çözümsüz hissettirir. Siz onu hataları, olumsuz yönleriyle sevmek isteseniz dahi o buna yanaşmayacaktır. Sağlıklı bir ilişkideki çaba ve bağlılık narsist ilişkide yoktur. Fark tam olarak böyledir.
Sadece bir tarafın isteği ve sevgisi ile ilişki devam ettirilemez. Karşılıklı bazı şeylerin yaşanması ve düzeltilmesi için istekli olunması gerekir.
Narsist olmayı kimse istemez, ancak okb, panik atak olmayı da istemeyiz ve bunları yaşadığımızda bir sorun olduğunu kabul eder değiştirmek için destek isteriz. Narsist kişi, kendisini mükemmel biri olarak gördüğü için kendisiyle ilgili hiçbir sorunu da kabul etmeyecektir. O, zihninde mükemmel bir profil oluşturmuştur ve mükemmel insan-ilişki olmadığını görünce de o kişiden uzaklaşır, onu yıpratır ve tüketir.
Bu noktada eğer narsist bir partner ile romantik ilişki içindeyseniz ve kendinizi gün geçtikçe değersiz, öz güvensiz, tükenmiş hissediyorsanız kendi ruhsal ve bedensel sağlığınız için uzaklaşmalı veya bir uzmandan yol haritası için destek istemelisiniz.
Narsist kişi ve romantik ilişkilere dair detaylı çözüm için bizimle iletişime geçebilirsin.
Eric Fromm diyor kiİ;
"Bize çiçekleri sevdiğini söyleyen bir kadının,
çiçekleri sulamayı unuttuğunu görürsek,
onun çiçek "sevgisi"ne inanmayız.
sevgi, sevdiğimiz şeyin büyümesi ve
yaşanması için gösterdiğimiz "etken ilgi"dir."
Uzm. Psk. Şerivan Demir