Doğru takviye, doğru zaman
Senanur Bağlı
Pandemi süreci ile birlikte hayatımızda daha büyük önem taşımaya başlamış olan takviyelerden konuşalım.
Daha enerjik, daha sağlıklı olmak için hepimiz modern yaşamda çeşitli takviyeler kullanıyoruz.
Tabi ki kan parametrelerimiz doğrultusunda, kişiye özel, doktor gözetiminde takviye kullanmak çok kıymetli fakat takviyelerden maksimum verimi alabilmek için doğru zamanda kullanımı da çok önemlidir.
Hepimizin gözdesi ve belki de en çok kullanılan takviye olan D vitamini ile başlayalım.
D vitamini kullanımı; kahvaltı ya da öğle yemeği ile veya sonrasında önerilmektedir. D vitamini yağda eriyen bir form olduğu için yağlı besinler ile alımı emilimi artıracaktır. D vitamini kullanımında diğer önemli husus K2 formu ile beraber kullanımı. K2, D vitaminin emilimi ve kemikler tarafından da işlenmesini sağlayacaktır.
Pek çok çeşidi bulunan Magnezyum'un kullanımı ise formuna bağlı olarak değişmektedir. Daha çok enerji veren form olarak biline Malat ve Sitrat sabah saatlerinde veya gün içerisinde. Bisglinat gibi sakinlik ve dinginlik veren formları gece yatmadan önce alınmalıdır. Aç alınması ise emilimi artıracaktır.
Quenzim Q10 yaşın ilerlemesi, kolesterol ilaçlarının kullanımı ile vücutta azalmaktadır. Enerji düşüklüğü ve yorgunluğu hisseden kişilerin kullanması gereken takviyelerden biridir.
Kahvaltı ya da öğle ve öğle yemeğinde kullanımı uygundur.
Bağırsak sağlığının önemi gün geçtikçe artmakta ve probiyotikte bu konuda daha da önem taşımaktadır. Antibiyotik kullanımı, yanlış beslenme, stres pek çok faktör bağırsaklarımızda ki yararlı bakterilerin ölümüne neden olmaktadır. Probiyotiklerin boş bağırsaklara alınması çok daha kıymetlidir bu yüzden sabah aç karnına veya gece yatmadan önce alınabilir.
Demir takviyeleri, özellikle kadınlarda eksikliği çok fazla görülen. Sindirim ve emilim sorununu da gösteren bir faktör olan demir değerleri. Takviyelerin doğru kullanımını gerektirmektedir. Demir emilimi çay ve kahveden, liften etkilenmektedir. Bu yüzden öğünlerle arasında 2-3 saatlik aralar bırakılmalıdır. C vitamini ile birlikte alımı ise demir emilimini artırır.
B12 vitamini takviyeleri genelde sabah aç karnına alımda etkili olmaktadır. İçilen haplardan ziyade dil altı formları tercih edilmelidir.
Uyku hormonu olarak bilinen melatonin tabi ki yatmadan 1-2 saat önce alındığında işlev göstermektedir.
Takviyelerin saatlerini öğrendiğimize göre şimdi doğru zamanda kullanıp, verimini arttırma zamanı.