Kişisel gelişime dair cevaplar
Rumeysa Çayıroğlu
Bu yazımda farklı konularda ilham alabilesiniz diye sosyal medyadan gelen kişisel gelişime dair çeşitli soruları yanıtlayacağım. Sorular farklı insanlardan geldiği için ihtiyaçları da farklı. Umuyorum ki kendinizden bir parça bulursunuz ve gelişiminize de destek olur.
1. Soru: Hedefimi/ amacımı bulamıyorum ve kendimi de tam tanımıyorum galiba. Ne önerirsiniz?
1. Cevap: Kendinizi tanımak için karakter testleri olabilirsiniz. MBTI (Myers Briggs), Enneagram gibi. Koçlukta değerler çalışması da uygulanabilir, burada kendinizi keşfetmenizi sağlayacak değerleri buluyoruz. Bunların dışında kendinizi tanımanız için şu soruları cevaplayarak yazabilirsiniz:
*Mutluluk sizin için ne demek?
*Yapmaktan en çok hoşlandığınız şeyler neler?
*Her şey mümkün olsaydı nasıl bir yaşamınız olsun isterdiniz?
*70 yaşındaki siz şu anki size neler yapmasını tavsiye ederdi?
*Sizi siz yapan şeyler neler?
*Hayatınızda en önem verdiğiniz şey nedir?
*Hayatınızda kendinizi en güçlü hissettiğiniz an nedir?
*Kendinizi nerede iyi hissedersiniz?
*Mutlu olmak için nelere ihtiyacınız var?
Bu soruları cevaplayın ve bir kağıda yazın. Sonra ara ara gelip cevaplarınızı gözden geçirebilirsiniz. Kendinizi tanıma yolculuğu uzun bir yolculuk olabilir, fakat bu gözünüzü korkutmasın.
2. Soru: Bir şeye odaklanıp yürütemiyorum. Mesela ne YDS çalışabiliyorum ne tez yazabiliyorum. Tavsiyeniz nedir?
2. Cevap: Amaçlar beyni tetikler. Birincisi yeterince isteyip istemediğinizi kendinize sorun. İkincisi inanmak. Yapabileceğinize inanıyor musunuz? Bu ikisini güçlendirmelisiniz. Odaklanmaya gelince: Bunun birçok sebebi olabilir. Mesela mükemmeliyetçilik: Mükemmeli aramak hiç başlayamamaya sebep olur. Bir anda büyük hedefler koymayın, küçük adımlara bölün. Çalışmaya odaklanmak için kendinize alarm kurun. 5 dakika dahi olsa. Şaka değil 5 dakika kurun 15 dakika mola verin ama başlayın. Sonra bu süre uzayacak.
3. Soru: Mühendislik mezunuyum, yüksek lisans yapıyorum ama kendimi adeta tükenmiş hissediyorum ne önerirsiniz?
3. Cevap: Sizi tükenmiş hissettiren ne? İlk önce buna bakmak lazım. Biraz dinlenin, hayatı aceleye koymayın. Büyük hedefler belirliyorsanız şimdilik bundan uzak durun. Onları küçük ve yapılabilir parçalara da bölebilirsiniz. Çok uzun dönemli planlar yapmayın. Kendinize vakit ayırın. Yüksek lisans yapıp kendinizi geliştirmeniz harika. Korkularınız varsa ve bundan dolayı tükenmiş hissediyorsanız en kötü durumu kabullenin ve o noktada hangi olumlu durumların gerçekleşebileceğini düşünün.
4. Soru: Olumsuzlukları ve beni üzenleri nasıl unutabilirim? Sıkça görmem gerekse de.
4. Cevap: Önce odağınızı değiştirmelisiniz, kendinizi bu duruma karşı da nasıl güçlü tutabilirsiniz bunu bulmalısınız. Sizi üzen konular hakkında mümkün olduğunca objektif bakıp hatalarınız varsa bunları yazıp geri kalanında da kendinizde suç aramamanız gerekir. Kendinizi aşağı çeken düşüncelerden kurtulmak için olumlama kullanabilirsiniz. Eğer bu konuda düşünceler sürekli geliyorsa bir paket lastiği edinin ve kolunuza takın. Her olumsuz düşünce geldiğinde lastiği hafifçe çekin ve olumlu düşüncesiyle değiştirin.
Yukarıdaki sorularda çeşitli konulara değindim, bu konular neden önemli? Çünkü hepimiz zaman zaman bu veya buna benzer sorunlarla karşılaşıyoruz.Faydası dokunduysa ne mutlu bana.