Hedeflere ulaşma yolunda pozitif ve negatif hayallerin etkisi
Rumeysa Çayıroğlu
Kişisel gelişimde sürekli duyduğumuz bir motto var: "Hayal kurarken sadece pozitif düşünün, tam olarak istediğiniz sonucu hayal edin." Peki bu gerçekten doğru bir yöntem mi?
Bu konuda New York Üniversitesinden bir profesör bir araştırma gerçekleştirmiş. Araştırmada iki grup öğrenci belirlemiş. Bu gruplardan birincisinden hayalini sadece olumlu biçimde düşünmesini istemiş. İkinci grubaysa hem olumlu hem de olumsuz hayal kurmasını istemiş. Deneyin sonucu şaşkınlık verici. Sonuçta, hedefine en iyi ulaşan ve en çok çabalayan grup ikinci grup yani olumsuzla olumluyu beraber düşünenler olmuş. Peki neden? Bunun sebebi bilinçaltında gizli. Bir iş için ne kadar enerji gerekiyorsa bilinçaltı o kadar enerji hazırlar. Sadece olumludan oluşan bir hayal kurulduğundaysa zihin bunu çok basit görüyor ve onun için yeterince enerji aktarmıyor. Peki bu durumu önlemek için neler yapmalıyız? Adım adım bakalım:
1- Hedefinizi düşünün: özgürce olumlu detaylar koyun.
2- Kendinizi o hedefi istediğiniz performansta yaparken hayal edin.
3- Sıkıntıları, problemleri ekleyerek hayal edin.
4- Büyük engelleri düşünün ve onları nasıl aştığınızı hayal edin.
Bu şekilde yaptığınızda hayallerinizi kendi avantajınıza kullanmış oluyorsunuz. Diğer faydaları ise şunlar:
1- Engeller ve hedefler arasında zihinsel bir bağ oluşturuyorsunuz, böylelikle zihni zora hazırlayıp enerji oluşturmasını sağlıyorsunuz.
2- Sıkıntıları önceden fark edip onlara hazırlıklı oluyorsunuz.
3- Bilinçaltı sizin lehinize çalışmaya başlıyor.
Fakat, bütün bu metotları uygulamayacağımız bir istisnamız var: Eğer özgüveniniz yüksek değilse ve korkularınız baskınsa negatifleri düşünmemeniz ve sadece olumlu hayal kurmanız daha faydalı olacaktır.