3 maddede başarı üçgeni
Rumeysa Çayıroğlu
Yıllardır başarıyla ilgili bir sürü yazı okudum. Kurslar dinledim. Bununla beraber bugün size başarımı artıran önemli bir bakış açısından bahsedeceğim. Benim -özellikle son yıllarda- hayatımı tümüyle değiştiren bu düşünce yapısına koyduğum isim: "Başarı üçgeni".
Başarı üçgeni deyince aklınıza ilk ne geldi merak ediyorum. Hadi gelin biraz bu terimi açalım. Bu üçgen temelde –adından da anlaşıldığı gibi- başarıyı güçlendiren üç ana konudan oluşuyor. Bunlar: Bilgi, mentör, tecrübe. Bu konular üçgenin her köşesine koyulabilir. Bence hepsi inanılmaz önemli olduğu için biri olmadan diğeri eksik kalabilir. Sizce bunlar arasından hangi terim başarı için en önemli? Instagram hesabımda bu soruyu bir anket düzenleyerek sordum. Cevaplar şöyleydi %51 bilgi, %9 mentör, %40 da tecrübe. Benim bakış açıma göre hepsi birbirinden mühim; ancak mentörün bu kadar düşük çıkmasını biraz garipsedim.
Eğer sıfırdan başlıyorsak öncelikle bilgi toplamalıyız, bu sırada ne kadar bilgi toplarsak toplayalım yolumuzu açacak ve bizimle tecrübelerini paylaşacak bir mentöre danışmamız iyi olur. Mesela benim danıştığım kişilerden biri benim bir buçuk yılda çözemediğim bir sorunu sadece 5 dakikada çözmüştü. Fikrini sorduğumuz insanlar onlara sorduğumuz konuda başarılı olmalı. Ben o konuda bilgisi olmayandan da fikir alıyorum çünkü farklı bakış açılarını da görmek istiyorum. Yalnız bu biraz riskli olabiliyor zaman zaman. Bu danışma sürecimiz de saatlerce sürmek zorunda değil. Sadece 40-60 dakikada birçok konuda ufkumuz açılabilir. Eğer konuştuğumuz kişi çok iyiyse ve bize saatlerini ayırıyorsa bambaşka bir noktaya gelebiliriz.
Diyelim ki eğitimlere başladık, mentörümüzden de destek alıyoruz. Bence şimdi tecrübe kazanmaya başlamalıyız. Deneyim kazanmaya erkenden de başlayabilirdik ama eğer bizi destekleyen eğitim ve mentör yoksa hızlıca başarısız olup motivasyonumuzun düşme ihtimali var. Bu demek değildir ki: Sürekli öğrenip uygulamaya koymayalım. Tabi ki harekete geçmemiz iyi olur ama bu üç maddenin dengelerini koruyarak.
Süreci uygulamaya başladığımızda eğitimde verilenle uygulamanın çok farklı olduğunu keşfederiz. Bu bizi başta zorlayabilir ama ileride kazanacağımız tecrübe bize güç verir. Tüm bu süreçleri harmanlayarak hızlıca uzmanlaşabilir ve istediğimiz noktaya gelebiliriz.