Twitter'a rakip olarak doğan Threads neler sunuyor?
Reyhan Açıkelli
Merhaba sevgili okurlar, bu hafta sizlerle geçen haftanın gündemine bomba gibi düşen, bir günde 30 Milyon'dan fazla aktif kullanıcıya ulaşan, Meta'nın Twitter'a rakip olarak çıkardığı yeni uygulaması Threads hakkında konuşacağız.
Threads, insanların gerçek zamanlı olarak mesaj oluşturup paylaşmalarını sağlayan basit bir metin tabanlı sohbet uygulaması. Twitter ile benzerlikleri nedeniyle sık sık karşılaştırılıyor. Her iki uygulamada da kullanıcılar, gördükleri gönderilerle etkileşime geçebilir, beğenebilir, yanıt verebilir, gönderileri paylaşabilir ve doğrudan mesajlar gönderebilirler. Ancak Threads, Meta'nın daha geniş ekosistemi içinde çalışıyor. Bu sayede uygulama kullanıcıları, Instagram'da yaptıkları gibi aynı kullanıcı adını tutabilir ve aynı hesapları takip edebilirler. Bu, fotoğraf paylaşma platformunun iki milyar kullanıcısının Twitter'dan ayrılıp Threads'a geçişini kolaylaştırabilir.
Threads, 500 karaktere kadar metin güncellemelerini merkezi bir beslemeye gönderebilme özelliğine sahip. Bu, Instagram'ın 2,200 karakterlik açıklama uzunluğuna kıyasla daha kısa olmasına rağmen, Twitter'ın erken dönemlerindeki 140 karakter sınırlı gönderileri hatırlatan bir nostalji yaratıyor. Ayrıca, kullanıcılar birbirleriyle tipik beğeniler, yanıtlar ve yeniden gönderimler aracılığıyla etkileşim kurabilir ve bağlantılar, fotoğraflar ve en fazla beş dakika uzunluğunda videolar ekleyebilirler.
Pazarlamacılar için Threads, Meta'nın reklam yöneticisinde ek bir seçenek olarak görünebilir. Bu, Instagram'ın Keşfet sayfasına genişlemesi gibi, başlangıçta hiç reklamı olmayan bir alana reklam getirme örneğini hatırlatıyor. Meta'nın bu yeni uygulaması, markaların Twitter bütçelerini Threads test bütçesine dönüştürmeleri için iyi bir teklif olabilir.
Threads, kullanıcı verilerini takip edecek mi diye merak ediyorsanız, kısa yanıt evet. Ancak Threads, kullanıcı verilerinin merkezi sunucularda saklanmadığı, bunun yerine verilerin bir bilgisayar ağı üzerinde dağıtıldığı merkezi olmayan bir uygulama olma çabasıyla bazı bu sorunları çözmeye çalışıyor. Bu, verilere erişimin çok daha zor olacağı anlamına geliyor.
Threads, ABD ve İngiltere'de kullanıma sunulmuş olsa da, daha katı GDPR kuralları nedeniyle Avrupa Birliği'nde henüz kullanılamıyor. Ancak bu durum, Threads'un gelecekteki potansiyelini ve sosyal medya dünyasındaki yerini etkilemeyecek gibi görünüyor.
Sonuç olarak, Threads, sosyal medya dünyasında yeni bir soluk ve Twitter'a ciddi bir alternatif olarak görülüyor. Meta'nın bu yeni uygulaması, kullanıcıların ve pazarlamacıların Twitter'dan ayrılıp Threads'a geçişini kolaylaştırabilir ve sosyal medya dünyasında yeni bir dönemin başlangıcını işaret edebilir. Haftaya yeni bir konuyla görüşmek üzere, hoşça kalın!