Sosyal medya daha alıngan bir nesil mi yaratıyor?
Reyhan Açıkelli
Yapılan bir araştırmaya göre, sürekli sosyal medya kullanan çocuklar yetişkin olduklarında eleştiriye karşı aşırı duyarlı hale geliyorlar. İngiliz haber sitesi Dailymail'de yer alan habere göre; sosyal medya çocukların beyinlerini yeniden programlıyor ve daha alıngan bir neslin oluşmasına neden oluyor.
JAMA Pediatri'de yayınlanan araştırma sonuçları, sürekli çevrimiçi olan gençlerin beyinlerinde ödül ve ceza duygularını kontrol eden bölgelerin her zaman çevrimiçi olmayan akranlarına kıyasla aşırı tepki gösterdiğini ortaya koydu. Araştırmalar, sosyal medya bağımlısı çocukların büyüyünce başkalarından gelen geri bildirimlere aşırı duyarlı hale geleceğini gösteriyor.
Araştırmacılar ABD, Kuzey Karolina'daki üç devlet ortaokulundan 12 yaşındaki 178 çocuğu inceledi. Her katılımcı, popüler sosyal medya platformları Facebook, Snapchat ve Instagram'ı ne sıklıkta kontrol ettiğini bildirdi.
Araştırmaya katılan 13 ila 17 yaş aralığındaki çocukların yüzde 78'i her gün en az saat başı cihazlarını kontrol ettiğini söyledi. Yüzde 46'lık bir kesim ise "neredeyse sürekli olarak" kontrol ettiklerini söylediler.
Araştırmaya katılan çocuklar daha sonra, sosyal ödüller almayı ve sosyal cezalardan kaçınmayı beklerken beyin tepkilerinin ölçüldüğü bir sosyal teşvik gecikmesi görevine katıldılar.
Araştırmacılar sonuçlarla ilgili şunları söyledi: "Ergenlik döneminde beyin önemli değişikliklere uğrar. Sosyal medya platformları, beynin özellikle sosyal geri bildirime duyarlı olduğu kritik bir gelişim döneminde, ergenlere sosyal etkileşimler için çok fazla uyarıcı sunar. Sosyal medyanın yoğun kullanımında motivasyonel alaka ve duygulanımla ilgili nöral bölgeler hiperaktif hale gelir ve gençleri çevrelerinde, özellikle akranlarından gelen ödüllendirici uyaranlara yönlendir" dediler.
Bu uzunlamasına kohort çalışması, erken ergenlik dönemindeki sosyal medya davranışlarının, ergenlerin nöral gelişimindeki değişikliklerle, özellikle de potansiyel sosyal geribildirime karşı nöral hassasiyetle ilişkili olabileceğini öne sürüyor.