Metaverse moda ve perakende markaları için büyük fırsatlar barındırıyor
Reyhan Açıkelli
2000'lerin başına geri gidelim ve bize "Milyarlarca insanın fiziksel dünyadaki koltuklarının rahatlığında ayağa bile kalkmadan gezdiği, çalıştığı, alışveriş yaptığı, öğrendiği ve birbirleriyle etkileşime girdiği sanal bir dünyadan bahsedildiğini hayal edelim." Bu söylem belki o zamanlarda bize çok ütopik gelebilirdi. Ancak günümüzde bu sanal gerçeklik dünyası hayatımızda kendine yer edinmeye başladı bile.
Metaverse, hala tabana yayılan bir teknoloji olmadığı için bir çok marka, meta evreninde nasıl yer alacağını bilmiyor. Ancak Metaverse belirsizliklerle dolu bir sanal evren olsa da, özellikle perakende alanında markalara büyük fırsatlar sunuyor.
Günümüzde moda ve perakende markaları şimdiden meta evrenine doğru etkileyici adımlar attılar bile. Ve hedef kitleleri için gerçekten heyecan verici deneyimler yaratıyorlar.Örneğin Gucci, dijital avatarlar için sanal giysiler ve aksesuarlar geliştirirken, Metaverse'deki bir mağaza olan 'Nikeland' bugüne kadar 7 milyondan fazla insanı ağırladı .
Metaverse'de Alışveriş ve Gerçek Dünyadaki Alışveriş Aynı Değildir.
Elbette ki alışveriş deneyimleri birdenbire Metaverse'e taşınmayacak. Ya da sanal bir dünyadaki alışveriş,yüz yüze ve/veya çevrimiçi alışveriş eşdeğer perakende deneyimleri yaşatmayacak.Bunun yerine Meteverse markalar için tüketicileri etkilemenin ve heyecanlandırmanın yeni yollarına dair büyük fırsatları sunmasıyla ön plana çıkıyor ve markaların pazarlama çalışmalarında kendine yer buluyor.
Moda ve perakende markaları, ister yüksek profilli bir moda şovu ister yeni bir marka iş birliği olsun, gündemde kalmak ve tüketicilerinin dikkatlerini üzerine çekebilmek için her zaman yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyar. Metaverse bunun için mükemmel bir platformdur.
Lüks perakendeciler, özel moda showlarını gerçek dünyada yapamayacakları farklı ve hayal gücünü zorlayan sunumlarla Metaverse'de yapabilir. Ya da gerçek dünyada olmayan çok özel marka koleksiyonlarını yine Metaverse'de sergileyebilirler. Örneğin ünlü lüks İngiliz mağazalar zinciri Selfridges, Moda Haftası'nın metaverse'e girişinin bir parçası olarak 70 markanın yer aldığı ilk 'Metaverse mağazasını' açtı. Ve burada alışveriş yapanlar, kripto ödemelerini de alacak şekilde donatılmış sanal bir mağazada Paco Rabanne ve Fondation Vasarely'nin özel NFT'lerini görebildi ve satın alabildiler.
Markaların Metaverse Stratejisi Olmalı
Gördüğünüz gibi Metaverse,markalara geleneksel çevrimiçi etkinliklere göre birçok avantaj sunmaya başladı bile. Kullanıcılar için daha sürükleyici ve ilgi çekici bir deneyim sağlama fırsatı her geçen gün birçok yeni markayı Metaverse'de yer almak için heveslendirmeye devam ediyor. Ancak Meta evrenini benimsemek isteyen herhangi bir markanın öncelikle doğru stratejiye sahip olması gerekir.
Bir Metaverse Stratejisinin Temel Bileşenleri
Başarılı bir metaverse stratejisinin birkaç temel bileşeni vardır. İlk olarak, markalar hedef kitlelerini ve Metaverse'de iş hedefleri için sağlayabilecekleri faydayı belirlemeliler. Yani yapılan her Metaverse pazarlama kampanyası markanın bir amacına hizmet etmeli ve metriklerle ölçümlenebilmelidir. İkinci olarak markalar, sanal etkinlikler, sürükleyici deneyimler veya oyunlaştırılmış etkileşimler gibi takipçileri ile etkileşime geçmenin en etkili yollarını belirlemeliler. Bunun için mecrayı iyi tanımaları gerekir. Metaverse konusunda tecrübeli ajanslar ile iş ortaklıkları yapmaları onlara avantaj sağlayacaktır. Üçüncüsü, markalar, veri gizliliği ve güvenliği de dahil olmak üzere dijital varlıklarını yönetmek ve dijital yaratımlarının mülkiyeti ve korunmasına yönelik yaklaşımlarını tanımlamak için bir plan geliştirmelidirler.