Bayatlayan ekmekleriniz ile muhteşem yemek ve tatlılar yapın
Reşat Aydın
Bayat emeklerimizi nasıl değerlendiririz ve birbirinden güzel yemek ve tatlılar yapabilir miyiz?
Bayat ekmeklerimiz ile birbirinden güzel yemek ve tatlıları nasıl yaparız?
Mübarek Ramazan ayının geleneksel baş tacı pide?
iftar saati yaklaşınca. Fırınlarda kuyruğa girip dakikalarca sıcacık mis gibi pideler çıkmasını sabırsızlıkla bekler iftar Soframıza yetiştiririz .
Ramazanın geleneksel güzelliğidir fırınlarda pide kuyruğuna girmek.
Peki pidelerimizi alıp iftar Soframıza koyduktan sonra tüketemediğimiz pidelerimiz bayatlayınca ne yapıyoruz?
Şimdi gelin bayatlayan pidelerimizden ve somon ekmeklerimizden neler yapabiliriz nasıl değerlendiririz ona bakalım .
Aslında Bayatlayan ekmek ve pidelerimiz mutfaklarımızda lezzet artıran ve bir çok tatlının ve yemeğin yapılmasında baş aktör alarak kullanılmış ve birçok lezzetin sırrı olarak saklanılmıştır.
bir çok sosun birçok lezzetli yemeklerin ve tatlıların ana ürünü aslında Bayat ekmek ve pideler olmuştur.
Tadı ve lezzeti ile damaklarımızda iz bırakan balık ve deniz ürünlerinin bazen tavuk kebaplarının kızartmalarının yanında servis edilen tarator sosun baş aktörü aslında Bayat ekmektir.
Osmanlı dönemine ait bir çok tatlı ve yemekler Bayat ekmekler ile yapılmaktadır.
Bir nevi israfa karşı yapılan büyük bir adımdır .
Bayat ekmeklerimizi nasıl değerlendirip hangi yemekler ve tatlılar yapabiliriz derseniz!
İş te yapabileceğimiz birbirinden güzide lezzetlerimizi bir şef olarak siz siz değerli okurlarımız için veriyorum.
Yoğurtlu kebap, İskender, cılbıra, tirit, bir çok mezeler, ve vişneli, ayvalı, elmalı üzümlü, kayısılı, erikli, ve bir çok sütlü tatlıların tabanlarına bayatlayan ekmekler ile çok fantastik tatlılar yapabilirsiniz.
Yemeklerde bayatlayan ekmekler küçük küçük doğranarak tereyağı ile tavada hafif kızartılarak dilediğiniz et veya sebze sularıyla yapılan soslarla ıslatıp üzerine et tavuk ve sebze koyup üzerine veya yanına yoğurt sosla tamamlayıp muhteşem lezzetler elde edebilirsiniz.
Tatlılar da ise aynı teknikler kullanarak tavada hafif yağda alt üst kızartılarak üzerlerine kuru veya taze meyvelerden hazırlayacağımız soslarla yine bir birinden zengin ve bir birinden muhteşem lezzetler yapıp evinizin muhteşem şefi olabilir gönülden taktirleri toplayabilirsiniz.
Şimdi bu muhteşem tariflerimize geçelim.
Malzemesi
Yarım adet Bayat Ramazan pidesi küçük küp şeklinde doğrayıp tereyağında sote edilmiş.
2 orta boy domates.
1 su bardağı et suyu.
200 gr tereyağı
1 kg yoğurt
4 diş sarımsak.
500 gr kuzu dana veya tavuk kıyması
Dört adet sivri biber
Tuz
Karabiber
1 bağ maydanoz
Az kuru kekik
Az kuru nane
Az kırmızı toz biber
Yapılışı
Önce dilediğiniz eti tuz, karabiber ince doğranmış maydanoz ile köfte yapınız 1 saat dinlendirdikten sonra dilediğiniz şekillerde köfte şeklini verip veya şişelere takıp yine 15 yirmi dakika dolapta dinlendiriniz.
Domateslerimizin kabuklarını soyup çok küçük doğrayıp Az tere yapı ile iyice soteleyip 2 diş ezilmiş sarımsak ilave ederek tekrar soteleyiniz ardından et suyunu ilave edip tuz karabiber atıp sonumuzu arada karıştırarak koyu akışkan bir sos elde ediniz en son içine 25 gr bir tatlı kaşığı tereyağı ilave edim el blenderiyle pürüzsüz bir sos elde ediniz
Önceden hazırladığımız köftelerimizi ister 250 derece fırınımızda ister ızgara tavımızda pişiriniz.
Yoğurda 1 diş sarımsak tuz ve bir bir çorba kaşığı tereyağını tavada eritip yoğurda ilave ederek akışkan bir yoğurt sos yapınız.
Tereyağı ile sote ettiğimiz ekmekleri hafif ısıttığımız tabaklara koyup üzerine domatesli sosu her tarafını bulmayacak şekilde döktünüz tap ortasına yoğurt sosu döküp pişen köftelerimizi yoğurdun üzerine dizip tünellerin tekrar sos gezdiriniz ardından bir tavaya iki kaşık tereyağı koyup eritiniz içine kırmızı toz biber kekik ve kuru nane atıp yemeğimizi üzerine düşünün. Afiyet olsun
Ekşi erikli yoğurtlu kebap
Ekşi erikli yoğurtlu kebap yukarıda tarif gibidir sadece sosunu Ekşi erik pestili veya kuru ekşi erikle yapabilirsiniz. Eğer kuru erik veya başka kuru meyve kullandığınızda kaynar su ile biraz ıslatıp sonra kullanınız.
Vişneli ekmek tatlısı
1 adet Bayat pide veya somon Ekmek pide uzunlamasına bir parmak kalınlığında kesilmiş somon ise aynı şekilde dilimlenmiş.
250 gr tereyağı
500 gr vişne çekirdekleri çıkartılmış
250 gr toz şeker.
2 diş karanfil
1 adet kök tarçın
1 çimdik tuz
1 Kahve kaşığı nişasta
1 portakalın suyu
Kaymağı için
1 çorba kaşığı irmik
1 su bardağı süt
Çok az vanilya
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
Kaymağın yapılışı
Tencereye sütü irmiği şekeri koyup çırpma teli ile 8 dakika hafif ateşte devamlı karıştırarak pişirin ocağın altını söndürüp tereyağını içine atarak 2 dakika daha karıştırıp az vanilyalı ilave edip soğumaya bırakın soğuyan kaymağımız hazır olacak.
Vişnenin yarısını şeker ile birlikte bir ağaç kaşıkla ezin ardından bir blendera koyup püre yapın bir tavaya koyup diğer vişneleri, tarçın, karanfil ve bir çimdik çok az tuz atıp bir iki dakika kaynatın nişastayı portakal suyu ile açın vişne sosa çırpma teli ile çırparak yedirin 3 dakika daha hafif ateşte pişirip ocaktan alın sonra bir fırın tepsisine dilimlenmiş Bayat ekmeklerimizi sıkı bir şekilde dizin 80 derece fırında kıtır kıtır olana kadar pişirin fırından çıkarın ve hemen üzerlerine sıcakken tereyağı sürüp bir sonra üzerlerine sıcak vişne sosunu dökün soğutun buz dolabında 1 2 saat dinlendirin ardından üzerine kaymağımızı istediğiniz şekilde koyup bir dal taze nane ile servis edin afiyet olsun.
Bu tatlı tüm meyveler ile aynı şekilde yapabilirsiniz
Ayrıca aynı tatlıya muhallebi yapıp üzerine dökünüz yalnızca sütlü tatlı ile yapacağınızda meyve sosuna bir tatlı kaşığı toz jelatini Yarım su bardağı soğuk suda açarak ekleyip yapınız daha güzel olacaktır.
Muhallebi
2 litre süt
200 gr bir buçuk su bardağı pirinç 8 saat soğuk su ile ıslatıp suyu süzülüp sütün 500 gr ile blenderde çekilerek sübye yapılmış.
300 gr toz şeker
100 gr 2 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı
Süt ve şekeri bir tencereye koyup kaynatın tereyağını ilave edip kaynayan süte blender ile çektiğimiz pirinç sübyesini yedirip devamlı karıştırarak 5 dakika kısık ateşte pişirin ocaktan alın muhallebimiz hazır olacak.
Not dilerseniz . 50 gr soyuluş badem akşamdan kaynar suda baş dakika kaynatıp aynı su ile sabaha kadar suyunda bekletip pirinç ile sübye yapabilirsiniz daha lezzetli ve daha güzel olur.
Şifa niyetine afiyet olsun.