Nisan ayında çilek ve enginar zirvede
Öznur Akgöz
Doğanın doğal döngüsünün içinde büyüyen ve lezzetlenen meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesi besin değerini yükseltirken aynı zamanda bağışıklığımızı da yükseltiyor. Mevsimi gereği alım gücünü de kolaylaştıracak mevsimindeki gıdaları tüketme refleksi ekonomik olarak da bütçeye katkı sağlıyor.
Bu yazıda Nisan ayı mevsim meyve ve sebzelerinden öne çıkan çilek ve enginarın faydaları ve ne kadar tüketilmesi gerektiğini inceleyeceğiz.
ÇİLEK KALBE DE İYİ GELİR
Sadece tadı ve kokusu değil içinde bulunan A, C, B6, B9 vitamini; potasyum, fosfor, magnezyum, selenyum, manganez gibi mineraller ve lif gibi birçok besin ögesi bakımından zengin bir meyvedir. Meyveye kırmızı parlak rengini veren içerdiği antosiyaninlerdir.
İçeriğinde bulunan A ve C vitamini ile antosiyaninler güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Bu özelliğiyle kalp damar sağlığı, kan lipid seviyeleri, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Ayrıca iyi bir lif kaynağı olduğu için kabızlık problemi olan kişiler tarafından da tüketilebilir. Şekerli bir tadı olmasına rağmen glisemik indeksi birçok meyveye göre düşüktür. Yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. Bu nedenle diyabet hastaları tarafından da tüketilebilir bir meyvedir. 100 g çilek yaklaşık olarak 40 kalori içermektedir. 1 porsiyon meyve olarak 10 adet orta boy çilek tüketilebilir.Fazla miktarda tüketimi alerji, deride döküntü, ishal gibi sağlık problemlerine yol açabilir.
Evde çeşitli yemek denemeleri yaparken son dönemde popüleritesi artan çilekli enginarı da yemek mönülerinizde değerlendirebilirsiniz.
KARACİĞER VE MİDE DOSTU ENGİNAR
Uzun yıllardır geleneksel tıpta oldukça yaygın kullanılan enginar; fenolik bileşikler, inulin, posa, vitamin ve minerallerden zengindir. A, B1, B2, B6, C ve K vitaminlerini ve potasyum, demir gibi mineraller içermektedir. Ayrıca polifenol ve flavonoid gibi fitokimyasallar yönünden oldukça zengin bir sebzedir. Yapılan çalışmalarda enginarın bileşiminde bulunan besin ögeleri ve fitokimyasallar nedeniyle kolesterol düşürücü, karaciğer koruyucu-hepatoprotektif, dispeptik, koloretik, antioksidan, antikarsinojenik, prebiyotik ve kan glukozu üzerine etkileri olduğu bildirilmiştir. Karaciğer ve mide dostu olarak bilinen enginar kan kolesterol seviyeleri ve kan basıncı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Enginar, çiğ, pişmiş, reçel olarak ve birçok farklı yemekte kullanılan enginar, ülkemizde en yaygın olarak zeytinyağlı yemek olarak tüketiliyor. Vücut üzerindeki bu olumlu etkileri nedeniyle mevsiminde mutfağımızda bulundurmaya özen göstermemiz gerekiyor.
NİSAN AYINDA HANGİ MEYVE VE SEBZELERİ TÜKETELİM?
Baharın göz kırptığı Nisan ayında bol bol meyve ve sebze tezgahlarında göreceğimiz çilek, yeşil erik, elma ve çağla olacak. Bunun yanı sıra taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, bakla, madımak, semizotu, deniz börülcesi, ebegümeci, ısırgan, şevketi bostan, yabani ıspanak, enginar, bezelye de Nisan ayı içinde rahatça bulabileceğimiz besinler arasında bulunuyor.
Diyetisyen Öznur Akgöz
Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi