Hazır paketli gıdalar ne kadar sağlıklı?
Öznur Akgöz
Gün içerisinde uzun süre çalışma sonunda eve geç gelindiğinde, yemek yapmaya vakit bulunamadığında veya yemek yapmak istenilmediğinde başvurulan ilk yöntem hazır yemeklerdir. Kimi dışarıdan restoranlardan yemek söylerken kimi de marketlerde sıklıkla bulunan hazır yemeklere yönelirler. Hazır çorba, noodle ve konserveler işimizi oldukça kolaylaştıran, mutfakta fazla vakit geçirmek istemeyen kişiler için güzel bir tercih olan bu gıdalar ne kadar sağlıklı? Sağlıklı beslenmek için hangisini tüketebiliriz?
En başta hazır çorba olmak üzere konserve, noodle veya mikrodalga fırında hemen ısıtılarak tüketilen hazır gıdaların birçoğu bu gıdaların evde yapılanlarına göre daha uzun süre saklanabilmesi ve lezzet vermesi için çeşitli katkı ve koruyu maddeler içerebilir. Bu nedenle sağlığımız açısından riskli olabilir. Bu gıdaların içeriğine baktığınızda büyük çoğunluğunun yüksek miktarda sodyum ve tuz içerdiğini göreceksiniz. Hipertansiyon hastaları için uzun süreli tüketimlerde oldukça risk oluşturan bu gıdalar, sadece hipertansiyon hastaları için değil sağlıklı insanlar için de bir risk faktörü olup kan basıncını olumsuz etkileyebilir. Bunun yanında vücuda yüksek miktarda sodyum ve tuz alımı ödem oluşmasına da neden olabileceği unutulmamalıdır.
Gıdaların besin etiketlerine biraz daha detaylı bakıldığında yüksek oranda yağ ve genellikle buğday unu diye belirtilen beyaz un kullanıldığını fark edersiniz. Fazla miktarda yağ tüketimi fazla enerji alımına neden olacak ve kilo artışına neden olabilir. Ayrıca hangi yağ kullanıldığı da oldukça önemlidir. Doymuş yağ, trans yağ ve hidrojenize bitkisel yağ kullanılması bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir, hastalıklara karşı vücudumuz savunmasız hale gelebilir. Bu gıdalar işlenmiş ürünler olduğu için birçoğu besin ögeleri bakımından fakirdir. Vitamin ve mineraller vücudumuzdaki fonksiyonların, metabolizmanın düzgün işleyebilmesi için gerekli ve oldukça önemli besin ögeleridir. Sürekli olarak hazır paketli gıdalar tüketildiğinde vücudumuzun ihtiyacı olan bu besin ögelerini yeterince karşılayamayız. Bunun yanında fazla miktarda alınan tuz ve yağ da olunca sağlıksız bir vücuda sahip olmak kaçınılmazdır. Ayrıca bu gıdaların birçoğu lif bakımından fakirdir. Bize tokluk hissi veren ve daha önemlisi bağırsak floramızın sağlığı için oldukça önemli olan lif yeterli miktarda alınmadığı durumda yemekten kısa bir süre sonra acıkma, kabızlık ve daha ileri boyutta bağırsak hastalıkları görülebilir.
Peki biz bu ürünleri hiç mi tüketmeyeceğiz? Elbette bazı durumlarda hepimiz tüketmek zorunda kalıyoruz ama bunların aralarından en sağlıklısını seçmek bizim elimizde. Bu tarz hazır gıdalar alırken ilk yapmanız gereken içeriğine ve besin etiketine bakmak. Özellikle trans yağ, monosodyumglutamat (çin tuzu), fazla miktarda sodyum, koruyucu madde içerip içermediğine bakmalısınız. Bunun yanında daha az yağ miktarına sahip olan ve buğday unu içeren bir gıda ise tam tahıl unu içereni tercih etmelisiniz.
İçerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak, hastalıklara yakalanmamak için yapacağımız en iyi şeylerden biri olacaktır. Bu nedenle özellikle bu süreçte hazır paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Hem kilo almamak hem de bağırsak sağlığımız için çorba, konserve gibi gıdaları evde kendimiz yapmalı, hazır paketli gıdalar tüketilmek zorunda kaldığınızda da aralarından en sağlıklısını tercih etmeliyiz. Bunun yanında sağlığımız için gün içinde yeterli ve dengeli bir beslenme yapmalı, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri gibi gıdaları yeterince tüketmeliyiz.