Haberler

Partnerine bağlı mısın? bağımlı mısın?

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
16.11.2021 11:02

Bir ilişkiye başlamadan tarafların kişisel alanları, sosyal ve aile çevreleri, ortak alanlarını, bireysel yaşam tarzlarını birbirleriyle paylaşmalıdır. Hangi işle ilgileniyorlarsa, sosyal ve aile hayatıyla olan birliktelikleri, kişisel olarak yapmaktan hoşlandıkları aktiviteler veya yalnız kalmak istemeleri gibi ilişkiden önce kendi yaşam tarzlarını partneriyle dürüstlükle paylaşmalıdır. İlişki devam ederken bu alanlara yapılan özgürlük kısıtlaması bir tarafın diğerine bağımlılık davranışını ortaya çıkarır.

Bağlı Olmak Nedir?

Bağlı ilişkilerde; beraber kaliteli birliktelik geçirmeleridir. Birbirlerinin sevdiği, yapmaktan hoşlandığı, zevklere karşılıklı saygı duymaktır. Ortak bir hayatı dengeli bir şekilde paylaşan iki kişi olurlar. Partnerinin düşüncesini önemser bununla beraber kendi düşüncelerini de ortaya koyarak ortak karar alırlar. Çiftler birbirlerinin alanlarına saygı duyarlar. Çiftlerden biri yalnız kalmak istediğinde, arkadaşlarıyla tatile gitmek istemesi ve ayrı zamanlarda etkinliklere katılmalarına diğer tarafın müsaade etmesidir. Ve bunlar ilişkinin olgunluğunu gösterir. Çiftler birbirlerinin kişisel alanlarını kısıtlamaz aksine teşvik ederler.

Bağımlı Olmak Nedir?

Bağımlı ilişkilerde ise; bir tarafın diğerinin isteklerini, mutluluğunu ve düşüncelerini her şeyden önde tutmasıdır. İlişki içerisinde kendi mutluluğunu, zevklerini ve kişisel alanlarını yok saymasıyla bağımlılık çalıştırır. Sadece karşı tarafın isteklerini yaparak ilişkinin devam etmesini sağlarken ilişkiye uyum sağladığını düşünür. Fakat partnerinin mutlu olması için elinden geleni yaparken kendini ve hayat tarzını yok saymış olur. Kendi hayatını ve yaşam tarzını partnerinin istediğine göre şekillendirir. Ve bu durum partnerini ilerleyen zamanlarda bunaltmaya başlayabilir. Bu durum devam ettikçe ilişkide dengeler değişir ve sorunlar çıkmaya başlar. İlişkide ayrılık ve evlilikte boşanmalarla sonuçlanabilir.

İlişkilerde Bağımlı Olmamak İçin Ne Yapılmalıdır?

* Baskıcı ve kısıtlayıcı olmayın.

* İlişkide bağlı olmayı tercih edin.

* Birbirinizin kişisel alanlarına saygı duyun.

* Partnerinizin aile ve sosyal hayatının olduğunu unutmayın.

* Partnerinizin yalnız kalmasına ve hobileriyle ilgilenmesine izin verin.

* İlişki ve evlilik dışında partnerinizin yaşam tarzı olduğunu bilin.

* Birbirinizle uyum ve dengeyi yakalayın.

* Birlikte hobi, etkinlik ve aktiviteler edinin.

* Partnerinizin özgürlük alanlarını kısıtlamayın.

* Birbirinizden ayrı vakit geçirmeniz gerektiğini unutmayın.

* Partnerinizle kaliteli vakit geçirmek için ortak aktiviteler bulun.

Partnerinizin özgürlüğünü kısıtlarsanız eğer, karşı tarafta itici ve baskıcı yaklaşım olarak sizden uzaklaşmasına neden olursunuz.Oysa sağlıklı ilişkiler birbirlerinin ortak ve kişisel alanlarına saygı duyarak, izin vererek mümkündür. Bu sayede sizde kendi kişisel aktivitelerinizle ilgilenerek ilişkinin uyumunu koruyabilirsiniz.

title