Languishing sendromu...
Özge Avcu
Pandemiyle birlikte insanların ruhsal ve fiziksel olarak etkilendiği durumlardan bir tanesi Languishing hastalığı ya da sendromu deniliyor. Languishing; kişinin kendini stresli, sıkıntılı, yorgun ve halsiz, hayatın içinde kaybolmuş ve hayat amacını sorgulama, rutin işlere karşı isteksizlik, ihtiyaçların göz ardı edilmesi, umursamazlık, isteksizlik, kaygı, stres, amaçsız yaşama düşüncesi kısaca duygusal yorgunluğu yaşama halidir. Kişinin günlük yaşamını ve sosyal ilişkilerini bir hayli etkiler. Depresyon, tükenmişlik, umutsuzluk, enerji düşüklüğü ve yüksek derecede motivasyon kaybı gibi düşünülüyor fakat durum bunlardan farklı… Kişinin kendini boşlukta hissetmesi, enerjinizin olmasına rağmen hiçbir şey yapmak istememeniz olarak tanımlanıyor.
En sık kullanılan sözler ise;
'' Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. ''
'' İçimde bir sıkıntı var ama anlamıyorum.''
'' Tuhaf bir huzursuzluk var.''
'' Her şey yolunda herhangi bir sorun yok ama ruhum daralıyor. ''
Languishing sendromu ile başa çıkmanın yolları;
1) Zaman yaratın
Dikkatinizin dağılmayacağı ve odak noktanızın dağılmayacağı zamanlar yaratın. İş hayatı temponuzdan, aile hayatınızdan kısa bir sürede olsa ayrılarak kendinize vakit ayırabileceğiniz zaman yaratın. İnsanlar, fazla eşyalar, gürültülü ortamlardan uzaklaşabileceğiniz anlarda size iyi gelecek şeylerle ilgilenin. Kitap okumak, müzik dinlemek gibi seçenekleri çoğaltabilirsiniz.
2) Gelecek planlarınızda küçük hedefler
Uzun vadede hedeflediğiniz gelecek planlarınız Languishing sendromu ile birleştiğinde anksiyeteye neden olabilir. Bu sebeple kısa vadede yapabileceğiniz programlar oluşturun.
3) Fiziksel ve zihinsel sağlığa önem vermek
Vaktiniz var ise, pilates ya da yoga ile fiziksel sağlığınıza fayda sağlayabilirsiniz. Yok ise, evinizde yapabileceğiniz egzersizler oluşturun. Meditasyon ve bilinçaltı telkinler zihinsel ve ruhsal sağlığına iyi gelecek.
4) Aile – sosyal ve ikili ilişkilerde dengeyi koruyun
Kendiniz iyi hissetmiyorken aile ve çevrenize faydalı olmak zorlaşacaktır. Daha önce umursamadığınız bir davranış Languishing sendromu dönemindeyken canınızı sıkabilir. Çevrenize aşırı ve tepkili davranışlardan kaçının. Size yakın olan kişilerle durumunuzu paylaşın. Bu süreçte yanınızda olmalarını isteyin.
5) Günlük tutmak
Yazmak, günlük tutmak ücretsiz ve keyifli bir terapi yöntemidir. Kimseyle paylaşamadığınız ya da paylaşmak istemediğiniz olayları gizli günlüğünüze yazabilirseniz. Duygularınızı ve düşüncelerinizi yargısız net ifade etmek iyi gelecektir.
Bol bol kitap okuyun. Zihninizi dinleyin. Rahatsız edici sözler duyuyorsanız eğer biraz durun. Sosyal çevrenizden kopmayın aksine size iyi gelecek aktiviteler yapın. Bunları yaptığınız halde değişiklik olmuyorsa, destek almayı geciktirmeyin.
Kendinize cici bakın :)
Sevgilerimle.