Haberler

Depreme dayanıklı yapılar

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
15.02.2023 04:37

Ülkemizde yaşanan yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahranmaraş'ta üst üste yaşanan iki büyük depremin acıları ve yaşam mücadelesi halen devam ediyor. 10 gün geçti ve Türk Milleti mücadelesine devam ederken, tüm dünyadan Türkiye'ye yardımlar geliyor. Kendi adıma ve Ülkem için, teşekkür ederim.

İSOV (İstanbul Sanayi Odası Vakfı) Yapı Meslek Lisesi ve Düzce Kaynaşlı Üniversitesi Mimari Yapı Teknik Ressamı mezunu olarak, depremin ardından bina yapılarını incelemek isterim.

17 Ağustos, 1999 Marmara depremi ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinden sonra bilim adamları, inşaat ve yapı denetimciler analizleri sonuçlarında birçok sonuca ulaştılar. Binaların temellerinin sağlam olmaması, kolon ve kirişlerin biçimsiz olması, perde kolonların çoğu binada kullanılmaması, yapılacak binanın proje aşamasında statik hesaplarının doğru yapılmaması, kullanılan betonların cinslerinin yetersizliği, yüksek katlı yapılar ve belediye onayı haricinde kaçak katlar, buna benzer birçok sebepler ortaya çıktı.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ta olan ve birçok ile etki eden depremde ise, binaların olduğu yerde pankek gibi olduğu yerde yıkılması, üst katların öne doğru yıkılması, yana doğru yıkılması gibi farklı yıkılma şekilleri yaşandı.

Bunlar üzerine Haberler.com'un haberinde gördüğüm, Kadıköy'de bir betonun içinden gazete ve nazar bocuğu çıkması, bina yapılarımızın vaziyetini ortaya çıkarıyor. Bunlar demek oluyor ki; binalarımız halen sağlam ve depreme dayanıklı değiller. Yetkili kuruluşların bir an önce, bina analizlerine başlaması gerekiyor. Yeni yapılacak binaların yapı denetimleri, teftişleri ve yapıların proje aşamasında gerekli bütün kontrollerinin yapılması gerekiyor. İnşa edilen ve aktif kullanılan binalarda ise, dayanıklılık kontrolleri sağlanmalıdır.

Depreme Dayanıklı Yapılar İçin Olması Gerekenler;

1. Proje aşamasında temelin zemine uygunluğu, kolonlar, kirişler ve kullanılacak beton cinslerinin sağlam seçilmesi…

2. Statik hesapların iyi yapılması, bina güçlendirmesine dikkat edilmesi, teknoloji ile gelişen raylı sistemin kullanılması…

3. Çok katlı binaları inşa ederken; ara katlara çapraz ve destekleyici kolonlar yerleştirilmesi…

4. Binaların depremde yıkılmaması değil depremin şiddetine göre dayanıklılık seviyelerinin arttırılması dikkate alınarak inşa edilmeli… Ve birçok önlem yazabilirim.

5. Ülkemizde yaşanan diğer depremleri göz önünde bulundurarak, ders çıkarmamız… Dayanıklı ve hasar seviyelerinin en aza indirilmesi için yapılacak her şey…

Ülkemizde yaşanan depremin etkilerini atlatmamız uzun sürecek. Fakat atlatacağız. Hep birlikte Türk Milleti olarak bununda üstesinden geleceğiz.

title