Osman Okan

Dünya futbolu ve biz

26.06.2025 14:04
Haber Detay Image

Bugünlerde FİFA Kulüpler Dünya Kupası maçları oynanıyor, dünyanın her yerinden izlenebilsin diye ABD'de sabah, öğle, öğleden sonra ve akşam üzeri oynanan maçlarda görüyoruz ki aşırı sıcaklar yüzenden sporcu sağlığı yani insan sağlığı hiçe sayılıyor.

Haziran 15'ten Temmuz 13'e kadar yaz sıcağında kavurucu güneş altında bu maçları oynatmak ne kadar doğru bilemiyorum? Grup maçlarında gördük ki ABD'nin doğusu ve batısı ile Türkiye arasındaki saat farkı 7 ila 13 olurken sabah 09.00 başlayan maçı biz Türkiye'de bazen 16.00'da bazen de 22.00'de izlemiş olduk.

Maçların oynandığı şehirleri tam olarak bilmemekle birlikte genelde sabah saatlerinde başlayıp en son akşam üzeri oynanan maçlardaki hava sıcaklıkları sporcuları oldukça zorlamakta. Eğer ki bu FİFA Kulüpler Dünya Kupası maçları Dünya Kupası ve kıtaların kendi şampiyonları gibi belirli aralıklarla devam edecekse maç saatlerine veya oynatılacak mevsimlere bir düzenleme getirilmeli.

Bir de soru sorayım. FİFA Kulüpler Dünya Kupasında neden ülkemizden davet edilen bir kulüp yok?

Gelelim Avrupa'ya, UEFA'nın Avrupa Kupalarına katılan kulüplere uyguladığı bazı kurallar var, mesela Şampiyonlar Ligi'nden örnekle gidelim, kulüplerin Avrupa listesine yazılacak futbolcularından 4 tanesi kulübün alt yapısından yetişmiş olma şartı var, buna ek olarak yine 4 futbolcununda ülke içinden yetişmesi gerekiyor. Kulüpler bu sayıları karşılayamazsa listeler eksik verilmek zorunda kalınıyor.

Bu durumda UEFA kuralına bakmadan, Avrupa'ya eksik kadro ile gitmemek için kendi işimizi kendimiz görmemiz lazım. Alt yapılar burada büyük önem kazanıyor, hem eksik liste vermemek, hem de daha önemlisi Avrupa'da genç çocukların sahneye çıkmaları açısından önemli diye düşünüyorum.

Öyleyse ne yapılmalı, alt yapılara daha fazla eğilmek, destek vermek, teknik taktik bilgisi olan, öğretme kabiliyeti olan yeterlilik seviyesi yüksek antrenörler ile çalışmak gerek. Çocukların başına onları kollayıp gözetecek bir büyük değil, onları dünya futboluna kazandırabilecek yetenekte ve bilgi donanımı yüksek antrenör bulmak, yetiştirmek zorundayız yoksa Avrupa listesi 3-5 kişi eksik olsa ne olur olmasa ne olur.

Konuya bu yıl ülkemizden Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılan Galatasaray üzerinden bakacak olursak Yunus'tan sonra yıllardır takımda direkt oynayan alt yapı oyuncusu çıkmadı, Yunus'ta bunu biten sezonda sağladı.

Baktığımızda gençler alt yapılarda çok iyiler çünkü oralar gelişim ligleri, yukarı çıkınca yoklar çünkü gelişim liglerindeki eğitim maalesef yarışmacı ligler için yeterli değil. İşte Avrupa ile aramızdaki en büyük fark burada. Onların alt liglerinde gelişen futbolcular yukarıya çıkınca aynı sistem ve mantalite üzerinden devam edebiliyor ama bizimkiler edemiyorlar.

Gençlerimiz ne kadar yetenekli olursa olsun, iyi bir altyapı eğitimi alamıyorlarsa ki alınmadığı açıkça belli yukarıya çıkınca maalesef olmuyor. Bu sezon Avrupa Gençler Liginde final oynayan Trabzonspor'u takip edelim ve yetenekli gençlerden kaçı üstte yani A takımda oynayacak başarılı olacak bakalım. Umarım bu gençlerde yok olup gitmezler ve Türk futboluna katı sunarlar.

Avrupa'da dünya futbolunda kulüpler 17-18 yaşındaki gençleri kulüplerin vazgeçilmezi yaparken bizim gençlerimizin yedek kulübesinde oturmaları ve maç izlemeleri acı bir gerçek. Buradaki konunun kaliteyle, yetenekle, tesisle falan da ilgisi olmuyor bu durumda, varsa yoksa eğitim gerisi ne yazık ki boş.

Transferde her yıl milyon euroları, dolarları saçıp savuran kulüp yöneticileri artık yetmedi mi, bir de altyapılarınıza dönüp bir baksanız, oradaki kaliteyi görmeye çalışsanız diyorum.

Yazarın Tüm Yazıları

title