Dış gebelikte ameliyatsız tedavi mümkün
Op. Dr. İlknur Sayar
Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis dış gebelikte de oldukça önem arz ediyor. Bu nedenle anne adayları gebelik bulgusu olduğunda erken dönemde mutlaka hekime başvurmalıdır. Aralıklı yapılan kan tetkikleri ve ultrasonografik görüntüleme ile dış gebelik teşhisi erken dönemde konulabilmektedir. Günümüzde dış gebelik için erken teşhis ve tanı ile ameliyatsız tedavi yöntemleri mevcuttur.Gerekli durumda cerrahi tedavi uygulanabiliyor.
DIŞ GEBELİK NEDİR?
Dış gebelik, sperm ve yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşan embriyonun; normal yerleşim yeri olan rahim içi dışında tüpler, yumurtalıklar, karın içi, rahim ağzı, sezeryan kesi hattı gibi farklı bir yere yerleşmesidir.Görülme sıklığı ortalama yüzde 2'dir. 35-44 yaş arasında daha sık görülmektedir.Tüm anne ölümlerinin yüzde 9'unu dış gebelikler oluşturur. Dış gebelik olgularının yarısında herhangi bir risk faktörü saptanmazken saptanabilen riskler arasında cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve buna bağlı enfeksiyonlar, yardımcı üreme tekniklerinde artış, daha ileri yaşlarda gebelik isteminin artışı en sık karşılaştığımız risk faktörleridir.
DIŞ GEBELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dış gebelik erken dönemde aynı normal gebelik gibi bulgu gösterir.Genel haliyle normal gebelikteki gibi adet gecikmesi, mide bulantısı, memede hassasiyet görülebilir ancak dış gebelikte ilerleyen zamanda normal gebelikte olmayan başka belirtilerde görülmeye başlanır. Dış gebeliğin klasik üç bulgusu kasık ağrısı, vajinal kanama ve adet gecikmesidir. Ancak bu üç bulgu hemen her zaman görülmeyebilir.