Haberler

Skolyoz bölüm 4

Op.Dr. Evren Fehmi Atay

Op.Dr. Evren Fehmi Atay

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı / Ortomedica Hospital
09.05.2022 01:31

Melek hanımın getirdiği çaylar mevzuyu bir nebze soluklandırmıştı. Anne olarak aslında soluklanmaya ihtiyacınız olduğunu bilmenize rağmen kızınız ile ilgili kaygılarınız konunun bir an evvel şu skolyoz denen illete gelmesi için ağzınız yansa da çayı bir yudumda bitirdiniz.

Doktor bu aceleciliğinizi hissetmiş olmalı ki çayından bir yudum aldı ve söze tekrar başladı:

"Kısaca toparlayacak olursak; İnsan omurgası 24 hareketli omur veya kemikli bölümden oluşmaktadır. Demiştim. Her omurun arasında amortisör görevi gören ve omurgada esneklik ve hareket sağlayan diskler bulunur. Kemikler, omuriliğin bulunduğu merkezi bir kanal oluşturur. Kordon, tüm kaslara ve organlara uzun sinirler gönderen sinir hücresi gövdelerinden oluşur.

Sinirler adeta elektrik kabloları görevi görürler. Örnek olarak elimiz bir şeye temas etse bunun yumuşak mı? Sert mi? Islak mı? Kuru mu? Ve buna benzer bilgileri, oluşan elektriksel bir akson potansiyeli ile beyine iletir. Oradan gelen emirleri, yani elini çekmeniz veya dokunduğunuzu kavramanız için ilgili kaslara bir nevi elektrik yollar ve onların kasılıp gevşemesini sağlayan enerjiyi iletir.

İşte omurgalarımız bizim dik olarak ayakta durmamızı sağlarken bu elektrik kablolarına da koruyucu bir kablo kanalı gibi fonksiyonu üstlenir. Bu yüzden omurgamızda oluşan hastalıklar temel olarak duruşumuzu bozabilirler ve/veya dağıldıkları bölgede yani kol veya bacaklarda duyu ve kuvvet kaybına sebep olabilirler.

Bunların haricinde göğüs bölgesi omurlarımıza kaburgalarımız yapışır. Dolayısı ile omurgadaki duruş bozukluğu kaburga yapımızı da bozabilir. Bu da kaburgaların korumak ile sorumlu olduğu akciğer ve kalbin fonksiyonunu da etkileyebilirler."

Doktor anlatımının bıraktığı etkiyi görmek için gözlerini üzerinizde gezdirirken bilgiç komşunuza yakalanmanın pişmanlığının yansıması yüzünden kolayca okundu. Bu fırsatı kaçırmayan bilgiç komşu:

"Bizim yeğen sürekli ellerim uyuşuyor diyor da umursayan yok. Meğer haklıymış çocuk. Ama bütün gün o annesi olacak gelin veriyor eline telefonu. O onun omurgası eğilmesin de benimki mi eğilsin?"

"Ellerdeki uyuşmanın skolyoz ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Ama telefon, tablet, bilgisayar başında geçirilen uzun sürenin evet duruş bozukluğuna neden olduğu konusunda doğru düşünüyorsunuz." derken doktor olabildiğince nazik bir şekilde cevaplamıştı lüzumsuz araya girişini, bilgiç komşunuzun.

"Toparlayacak olursak; skolyoz ve kifoz omurganın iki farklı deformitesidir. Tek tek görülebildiği gibi, aynı hastada hem skolyoz, hem de kifoz birlikte olabilir. Skolyoz hastanıza karşıdan veya arkadan bakarken omurgasının "S" şeklinde deformite göstermesi iken, kifoz hastaya yandan bakarken gözlemlediğiniz kamburu tarifler." Doktor toparlayarak görüşmenin sonuna mı geliyordu? Pek kestiremediniz. Ama daha merak ettiğiniz onlarca konu vardı. Mesela kızımın skolyozu önemli boyutta mı idi? Ya da hangi tip önemli kabul edilmeli idi? Daha önce fark etmediğiniz için sizin ihmaliniz var mı idi? Kızınızın takibinde bir daha bir şey atlamamak için nelere dikkat etmeniz gerekiyordu? Tedavisi için ne düşünüyordu? Ameliyat dışı bir tedavi var mıydı? Yoksa mutlaka ameliyat mı gerekecekti? Ameliyat olacak ise zor bir ameliyat mıydı?

Tüm bu soruları sormak için derin bir nefes almıştınız ki içeriye Melek hanım, boş bardakları toplamak için girdi.

title