Bitcoin dalga kalıpları ve oluşturdukları trendler
Onur Göksungur
Öncelikle herkese merhaba.
Haberler.com üzerinde bu ilk yazım ve sizlerle fikirlerimi paylaşma fırsatı bulduğum için mutlu olduğumu belirtmek isterim.
Şunu belirtmek isterim ki yıllar içerisinde edindiğim tecrübeler, piyasaya ve fiyat hareketlerine bakarken pek kimsenin bakmadığı, verilerini kullanmadığı farklı bir pencereden bakarak yorumlamam gerektiğini öğretti. Bu nedenle kendime has bir bakış açısı sağlayarak bu bakış açısı içerisinde geliştirdiğim stratejiler dahilinde ilerleyip, yorumlamayı kendime ilke edindim.
Bu nedenle yorumlarımda her herhangi bir indikatör yada osilatörle, hareketli ortalamalara, formasyonlara yer vermediğimi bilmenizi istiyorum. Bunun nedeni yanlış olduklarını düşündüğümden değil, pek kimsenin bakmadığı kendime has bir yorumlama ve işlem alma stratejisi geliştirmemden kaynaklı. Sonuçta herkesin yoğurt yeme şekli farklı.
Bu bağlamda günlük grafik penceresinde Bitcoin' in nasıl bir yapıda olduğunu ve olası senaryoları sizlerle paylaşmak isterim.
Karışık görünse de yazdıklarımın rahat anlaşılabilmesi için grafik üzerinde bazı bölümlemeler yaptım.
Piyasayı, dalga kalıpları ve oluşturdukları trend yönünde kat ettikleri mesafeleri ölçerek hedeflerine ulaşıp ulaşmadıklarını, daha ne kadar yol kat etme potansiyellerinin olduğu ve bu yolda devam ederken ne kadarlık bir çekilme yaşadıklarını ve ilerde trend yönünde oluşacak dalga kalıplarında ne kadar geri çekilmepotansiyellerinin olduğunu özünde matematiksel hesaplamalarla ölçümleyip fikir edinmeye çalışıyorum.
Bitcoin 14 Mart 2024 tarihinde gördüğü 73800 zirvesi sonrası düşüş trendine girdi yazıyı kaleme aldığım 196 gün boyunca düşen yatay bir yapıda düşüş trendini devam ettiriyor. Bu süre zarfında oluşturduğu dalga kalıplarına bakacak olursak;
1. DALGA KALIBI (MAVİ BÖLGE): Düşüş trendini oluşturan ilk dalga kalıbı. Mavi alan içerisindeki içsel dalgalar birbirin 1 katından biraz fazla yol kat ederek tamamlamış ancak daha fazla ilerleyemeden yine mavi kalıp içerisinde yukarı doğru 80% den fazla düzeltme yaparak (mavi alan içerisindeki yeşil çizgi) tamamlamış ve 2. Düşüş dalgasına geçmiş.
2. DALGA KALIBI (SARI BÖLGE): Aynı mavi dalga gibi sarı bölgedeki iç dalgalar, birbirinin 1 katından biraz fazla hareket ederek tamamlamış ve 1. Dalganında 55678 seviyesinde yer alan bir sonraki hedefini tamamlamasına katkı sağlamış. Ve yine aynı 1. Dalga gibi yukarı 80% üzerinde düzeltme gerçekleştirmiş. (Sarı alan içerisindeki yeşil çizgi)
3. DALGA KALIBI (YEŞİL BÖLGE): Mavi ve Sarı dalga kalıpları ile neredeyse bire bir hedefleme ile ilerlemiş ve iç dalgalar birbirinin 1 katından biraz fazla yol kat ederek tamamlamış. 3. Dalganın eriştiği49480 seviyesi 1. Dalganın gerçekleştirmesi gereken tüm hedeflerin de gerçekleşmesine vesile olmuş. (Mavi alan altında kırmızı taralı bölge:) Sonrasında 80% üzerinde yukarı çekilme vermiş. (Yeşil alan içerisindeki yeşil çizgi)
Bu 3 dalga kalıbını yorumladıktan sonra gelelim oluşan potansiyel dalga kalıbını yorumlamaya. Önceki 3 dalga gibi 80% üzeri bir çekilmeye yaklaşmış durumda. Yukarı çekilmeyi Kırmızı alan içerisinde kalan sarı bölgede tamamlaması gayet olası. Bundan sonrasısı düşüş trendine devam mı yoksa tamam mı sorusuna verilecek cevapta oldukça kritik diyebiliriz. Önceki dalga kalıplarında 80% yukarı yönlü yalanan çekilme kırmızı dalga kalıbında 100% ve üzerine erişirse düşüş trendin sona ermesi söz konusu diyebiliriz. Bu seviye ise 70015 üzeri olur. Eğer 700015 seviyesini görmeden aşağı yönelmesi durumunda bu defa hedef olarak 2. Dalganın tamamlaması gereken son, 3. Dalganın ise 2. Hedef bölgesi olan 46000- 45500 arası bölge olacaktır. (Kırmızı alan içerisindeki yeşil bölge.
Önümüzdeki günlerde bu soruların cevabına ulaşacağımızı düşünüyorum.
Umarım sizlere farklı bir bakış açısı sunabilmişimdir.
Bir sonraki Bitcoin yorumunda görüşmek üzere.