Yönetimde Kararsızlık
Ömer Aydın
Şirket yönetimleri, önlerine gelen hiçbir konuda kararsız kalmamalı, zaman kaybetmeden, enine boyuna değerlendirerek işletmeyi ileri götüren kararlar almalıdır. Bir sürü şey içerisinden hangisinin daha doğru olduğuna karar verememek, kararsız kalarak işleri ötelemek yönetimde aksamalara sebep olacaktır.
Karar almada asıl olan, istişare ile ortak hareket etmektir. Tabi ki, bireysel karar alınması gereken konularda ortak karar almayı bekleyip, işleri uzatmamak gerekir. Bunun yanında "en kötü karar, kararsızlıktan iyidir" gibi bir yanlışla hareket edip, karar almak için de karar almamalıdır.
Şirket yönetimleri zamanında karar almaz, kararları ötelerse sonuçta daha büyük sıkıntılarla karşılaşacaklarını bilerek; asla öteleme yapmadan zamanında kararlar alarak yöneticilik yapmalılar.
Bazı Kararsızlık Nedenleri
- Bilgi Eksikliği: Yönetici bilgi sahibi olmadığı konularda karar almada sıkıntı yaşayabilecek, kararsız kalabilecektir. Onun için karar alıcı konumundaki kişiler, işlerine tam anlamıyla hakim olmalı, varsa bilgi eksiklerini gidermelidir. Bunun yanında bilgi ve tecrübe eksikliği olan yöneticiler destek alarak iş hayatında daha başarılı olmaktadır. Örneğin; e ticaret yöneticisi konumundaki kişi, internet satışını artırmak için yapılacaklar konusunda karar verirken bilgi eksikliğinden dolayı sıkıntı ve kararsızlık yaşayacak, konunun netleştirilmesi gecikecek, aksayacaktır. Bunun mutlaka ekibinden veya dışarıdan destek alarak kararsızlığın önüne geçmeli, doğru ve hızlı karar vermelidir.
- Tecrübe Eksikliği: Bir konuda başarılı olmak ve karar alabilmek için bilgi tek başına yeterli olamayabilir. Bilginin yanında tecrübe de olmalıdır. Mağazaya gelen müşteriye destek olmak, ürünle ilgili gerekli bilgileri eksiksiz aktarmak yeterli olmayacak; satışı bitirebilmek için tecrübe de gerekecektir. Tecrübe eksikliği olan kişinin durumu tespit edilip, bu konuda yetkin olan mağaza müdürü tarafından desteklenmeli ve satışı sonlandırması sağlanmalıdır.
- Kişilik Özellikleri: Bazı kişilikler karar almak istemez, uzak durur, işi ağırdan alırlar. Bazıları ise, ani kararlar alırken, bir kısım insanlar da detaylara takılıp kalır ve karar alamaz. Bazı kişilikler de hata yapma korkusu ve başkaları ne düşünür korkusu ile kararlar alırlar. Mükemmeliyetçilik de karar almayı engelleyebilir. Bağımlı kişilikler de mutlaka birileri ile birlikte karar almak isteyeceklerdir.
- Sistem Eksikleri: Karar alınacak olan konuda gerekli araştırmayı yapmamak, gereksiz yere konuyu üstlere taşımak, karar alma tekniklerini öğrenmemek de kararsızlık oluşturabilir. Bazı alanlarda kurulacak sistemlerle karar alma kişilere değil, sistemlere bırakılmalıdır. Haftalık mönü oluşturulunca yemekhanede pişirilecek yemek konusunda kararsızlık yaşanmayacaktır.
- Özgüven Eksikliği: Karar alıcı pozisyonundaki kişi, kendine ve başarabileceğine tam olarak inanmadığı zamanlarda kararsız kalacaktır. Gerçekçi olan ve kendinin farkında olanlar kararsızlık sıkıntısı yaşamayacaktır. Bazı itirazların geleceğini ve bunlara cevap veremeyeceğini düşünen yönetici kararsızlık çekebilmektedir.
- Seçim Yapamama: Satın alınacak aynı özelliklerdeki torna makinesi ile ilgili birçok alternatif arasında seçim yapmak ta karar vermeyi zorlaştırmaktadır. Konudan anlayanların ortak aklına müracaat, bu problemi çözecektir.
- Hayır Diyememe: Gerekli durumlarda hayır diyemeyen kişiler karasız kalabilecektir. Hayır demeyi kesinlikle öğrenmek faydalı olacaktır.
- Ortam: Sorunlu, çatışmalı bir ortam içerisinde de kararsız kalınabilir. O ortamdan kurtulduktan sonra karar vermek daha uygun olacaktır. Ortamda baskın olan kişiliklerin de olması kararsızlığı körükleyecektir.
- Olumsuz Sonuç: Alınacak kararların olumsuz sonuçlar içermesi de kişileri kararsızlığa itebilmektedir. Onun için sonuca hazırlıklı olarak karar verilmelidir. Bazen, "şeriatın kestiği parmak acımaz" diyerek hareket edilmelidir.
Bazı kişiliklerde kararsızlık daha fazla yaşansa da, bir çok zaman yöneticilerin kararsız kalması kaçınılmazdır. Önemli olan bunun farkına hemen varıp, işlere olumsuz yansımasının önüne geçmek olacaktır. Tabi ki, hastalık düzeyinde kararsızlık sıkıntısı olan çalışan ve özellikle de yöneticilerin; iş ve özel hayatlarına tedavi görerek devam etmeleri faydalı olacaktır.