Yaşadığın Sorunları Beğenmiyorsan Kendini Geliştir
Ömer Aydın
Hepimiz zaman zaman yaşadıklarımızı ve elde ettiğimiz sonuçları onaylamayız, kabullenemeyiz, itiraz ederiz; fakat çoğu zaman aynı şeyleri yapmaya devam ederiz. Bu sorunları insanoğlu çoğu zaman engelleyemez, hepsini çözüme de kavuşturamayabilir. Ama insanın kendini değiştirmesi, kontrol etmesi ve geliştirmesi kendi elindedir.
Bunun içindir ki, sonuçları beğenilmiyorsa, yapılanlar değiştirilmelidir. Çünkü insanın hayatındaki değişimi başlatacak olan kişi sadece kendisidir.
İş hayatı veya özel yaşam "iki günün eşit olmaması" düsturu üzerine kurgulanmalıdır. Örneğin; yıllık cirosu elli milyon dolar olan bir işletmenin sahibini düşünelim: Bilgisayar bilgisi zayıf, şirketin kullandığı ERP programını verimli kullanamıyor, excel bilgisi zayıf, yabancı dili yetersiz olduğu için yurt dışına çıkmaya çekiniyor ve bunların da farkında. O zaman yapılması gereken şey basit: Ertelemeden, üşenmeden, korkmadan ve vazgeçmeden bu sorunların üstesinden planlı bir şekilde gelinmelidir.
Neler Yapılabilir?
• Bekleme, Harekete Geç: İşletmede konumumuz ne olursa olsun, doğru zamanı bulmak için beklenmemeli, olduğumuz noktadan harekete geçip eksikler giderilmelidir. Karar verilen andaki imkanları kullanıp, zamanla daha zengin imkanlar beklenmelidir. Örneğin yabancı dil bilgisini geliştirmek için kursa gitmeyi hedefe koyup, asla zaman bulamadığı için gün geçtikçe bildiklerini de unutmaya gerek yok. Kurs dışındaki yollarla yabancı dil bilgisini geliştirmenin onlarca yolunu denemek faydalı olacaktır. Daha iyi imkanlar gelecek, kervan yolda dizilecektir. Tüm bunları yapabilmek için mutlaka; plan yapmalı, hedef belirlemeli ve kişinin kendisine güveninin olması gerekmektedir.
• Kendini Geliştiren İsimlerin Başarı Öykülerini Takip Et: Danışmanlık mesleğim dolayısı ile, çeşitli alanlarda başarılı işler yapan iş adamları ile ömrümün 30 yılını geçirdim. Parası olmadığı için hafta sonları evinden dışarı çıkmayan ve yılmadan çalışarak binlerce personelin çalıştığı işletme kuran, yabancı dili olmadığı için yurt dışına çıkmaya çekinen ve İngilizcesini geliştirdikten sonra İtalya'da ofis açan vb. gibi onlarca güzel başarı hikayelerine bizzat şahit oldum. Bu başarıların arkasında yatan en büyük nedenlerden biri, bahane üretmeden, hedefler doğrultusunda sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye olan inançtır.
• Şikayet ve Mazeret Üretmeden uzak Dur: Birçok insan yaşadığı zorluklardan ve karşılaştığı sorunlardan hiçbir şey değişmeyeceğini bilmesine rağmen şikayet eder. Oysa ki, sorunlarla başa çıkmanın en etkili yolu, mazeret üretmeden, şikayet etmeden, konunun odağından uzaklaşmadan kişinin yapması gereken o gün kendini geliştirme planı yapması ve buna odaklanmasıdır. Örneğin iş yerinde bir yöneticinin sürekli olarak ekip arkadaşlarının iletişim problemleri olduğunu anlatması, arkadaşları ile iletişimsizliğinin bölüm performansına etki etmesinden son 2 yıldır şikayeti var. Yapması gereken hiç zaman geçirmeden önce kendisinin ve sonra da bölüm çalışanlarının zayıf olan iletişim becerileri ile ilgili eğitim almak ve bu süreçleri ekip arkadaşları ile birlikte masaya yatırıp "nasıl geliştiririzi" bulmak olacaktır. Ertelemek bu sorunu daha da büyütecektir. "yoğunum, zamanım yok", "ayıracak param yok", "benden geçti, bu yaşta öğrenmek zor" gibi bahaneler çözümü engelleyecektir. Bu mazeretlerin temelinde belki de korkular yatmaktadır.
Sonuç olarak; sürekli gelişen dünyada bireylerin kendini geliştirmemesi sorunların asıl nedeni olacaktır. Bunun için kişisel gelişim, kişinin hayatının her alanına olumlu sirayet edecektir. Kendini geliştiren kişinin özgüveni artacak, problem çözme becerilerini gelişecek ve karar alması hızlı ve kaliteli olacaktır. Kendini geliştiren kişiler, zorluklarla daha kolay başa çıkar, bahaneleri az olur ve kişisel ve iş yaşamlarından daha fazla tatmin olurlar.