Dijital medya kanunu nihayet çıkıyor
Okan Geçgel
TİGAD olarak son 3 yıldan buyana göstermiş olduğumuz mücadelenin nihayet başarıyla sonuçlanmasına az bir zaman kaldı.
Dijital Mecralar Komisyon ile ortaklaşa yürüttüğümüz Dijital Mddya Kanunu ile ilgili işbirliğimiz Komisyon Başkanı Yayman'ın açıklaması ile tescillenmiş oldu.
Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman'ın Kent ve Başkan dergisi Ödül törenlerinde yaptığı konuşmada, dijital basın yasası ile hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu, bu konuda TİGAD ile paylaş çalışma yaptıklarını ve yeni çıkacak yasa ile İnternet Gazetecilinin sorunlarının giderileceğine işaret etti.
Yayman, şöyle devam etti; "Özellikle Anadolu'da basılan gazetelerden daha fazla internet yayıncılığı ve internet gazeteciliği var. Bunların muhakkak düzenlenmesi ve tüzel kişiliğe kavuşturulması gerekiyor. İnşallah yeni dönemde bunu yapacağız. Sosyal medyada da düzenlemeler olacak."
Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, konu ile ilgili gelişmeleri Medya Ankara mikrofonlarına değerlendirdi.
Geçgel yaptığı açıklamada "Haberler.com, Haber Türk, Ensonhaber gibi günlük haber yapan ve milyonlara ulaşan siteler var. Vergisini ödeyen resmi çalışan kurumlar var. Burada çalışan editörler, muhabirler, yayıncılar gazeteci olamazken bir ilçede haftalık 20 tane gazete basarak gazeteci olan iletişim başkanlığı kartına sahip olan sözde gazeteciler var. Biz kanun olduğu zaman bu kurumlarda çalışan arkadaşlarımız resmi gazeteci olacak." İfadelerini kullandı
Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu
"Biz öncelikle internet gazeteciliği, internet medyasının temel sorunlarını ve problemlerini en yetkili isimlere götürmek amacıyla ciddi gayretler sarf ettik. TBMM grubunda bulunan tüm siyasi partilere, medyadan sorumlu genel başkan yardımcılarına bizzat, genel başkanlara, ulaşabileceğimiz herkese biz bu sorunları, problemleri dijital medyadaki sorunları ve problemleri taşımaya gayret gösterdik. Yaklaşık 3 yıldan buyana Türkiye'de boşluğu olan, yasalarda herhangi bir tanımı olmayan dijital medyanın kanunlaştırılması, kanunda bir tanımının konulması konusunda çok ciddi bir gayretler sarf ediyoruz. TİGAD olarak biz daha önce hazırlamış olduğumuz bir yasa taslağını da siyasi parti genel merkezlerine hem TBMM de grubu bulunan partilerin grup başkanlarına başkan vekillerine bizzat ileterek bu sorunları dile getirdik.
Bununla ilgili iletişim başkanlığı ile birçok kez görüştük. İstanbul'da Fahrettin beyle bir araya geldiğimizde bu problemin biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söylemiştik. Onlarında bir çalışması var. Dijital mecralar komisyonu yeni kuruldu, kurulur kurulmaz dijital mecralar komisyon başkanı Hatay milletvekili Hüseyin Yayman hocamızı makamında ziyaret ettik. Bu sorunları ve problemleri dile getirdik. Kendisinden destek istemiştik hatta o zaman bize bir söz vermişti dijital mecralar komisyonunun ilk yapacağı işlerin başında dijital medya kanunu çıkarmak olacak demişti. Hüseyin hocayla o günden başlayan diyaloğumuz, iş birliğimiz bugüne kadar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde canlı yayında bu konuda bizimle paydaş olduğunu da dile getirdi ve biz şuanda paydaşız. TBMM dijital mecralar komisyonu ile paydaşız ve bu kanunu biran önce çıkarmak için gayret gösteriyoruz.
KANUN TEKLİFİNDE NELER VAR
Dijital medyanın herhangi bir tanımı yok ve bu sıfırdan oluşacak bir şey. Bugün mantar gibi çoğalan herkesin 30-40 tl bir domain ücreti ödeyerek bir haber portalı açtığını, biz gazeteciyiz diye ortaya çıktığını biliyoruz. Birçok ilde örnek verirsek Malatya'da 300'e yakın haber portalı, Kahramanmaraş'ta 250 civarında, Erzurum'da 200 civarında bir haber portalı olduğunu biliyoruz. Gittiğimiz bu illerde hep bu sorunlarla karşılaşıyoruz. Burada mantar gibi çoğalan dijital internet gazeteleri birçoğu sözde internet gazetesi şantajın, tehdidin, her türlü yalan yanlış haberin haber adı altında iftiranın uçuştuğu bir mecra haline geldi.
Örneğin Malatya'da Kahramanmaraş'ta Erzurum'da bu kanun çıktığı zaman sadece şartları yerine getirecek belki 20 belki 30 haber portalı kalacak. Kaçak köçek çok yayın var. Sadece amacı tehdit, iftira olan bu şekilde kazanım elde etmeye çalışanlar var. Bunları ayırt etmek lazım. Bunu da ancak kanunla ayırt edebiliriz. Bir kanunu olursa bir bağlayıcılığı olursa, yasalarda tanımı olursa, bir yasal zemin olursa ancak bir çözüme kavuştura biliriz. Aksi takdirde bunu çözüme kavuşturmak imkânsızdır.
İZLEYİCİSİNE OKUYUCUSUNA ANLIK ULAŞAN HABER SİTELERİN EDİTÖRLERİ NASIL ETKİLENECEK
Haberler.com, Haber Türk, Ensonhaber gibi günlük haber yapan ve milyonlara ulaşan siteler var. Vergisini ödeyen resmi çalışan kurumlar var. Burada çalışan editörler, muhabirler, yayıncılar gazeteci olamazken bir ilçede haftalık 20 tane gazete basarak gazeteci olan iletişim başkanlığı kartına sahip olan sözde gazeteciler var. Biz kanun olduğu zaman bu kurumlarda çalışan arkadaşlarımız resmi gazeteci olacak.İletişim başkanlığının vermiş olduğu basın kartı hakkından yararlanacaklar, her şeyden önce bütün sosyal hakları güvence altına alınacak. Geçtiğimiz zamanlarda basın mensupları aşıda öncelik grubu içerisine alındı fakat bundan dijital medya çalışanları yararlanamadı. Bu dönem iletişim başkan yardımcısı ile birebir görüşerek sağlık bakanlığına bir talep yazısı yazdırıp dijital medyadaki çalışan arkadaşları gruba dâhil ettik. Sorduğumuzda herhangi bir yasalarda tanımı olmadığı için gazeteci olarak tanımlanmadığını söyleniyor.
Biraz öce söylediğimiz haberler.com en son haber son dakika haber bunlar bir haberi anlık milyonlara duyura biliyorlar. Son zamanlarda internet ortamında dolaşan Medya Ankara'nın yayınlamış olduğu bir video elli milyon izleniyor. Dolayısıyla bunu bir basılı gazetenin bu kadar insana ulaştırması imkânsızdır. Yerel gazetelerin tirajı zaten ortada. Dolayısıyla bir haberi milyonlara duyuran gazeteci arkadaşımız gazeteci olarak kabul görmüyor, ama haberi belki yüzlere belki on binlere ulaştıran bir gazeteci arkadaşımız gazeteci olarak tanınıyor. Burada bir hak kapısı var biz öncelikle bu hak kapsının giderilmesini talep ediyoruz. Sunmuş olduğumuz taslakta çalışan arkadaşlarımızın özlük haklarından tutunda haber portallarının resmi olarak tanınması resmi ilandan yararlanması basın ilanından yararlanması bütün bunlar bu içerikte yer almaktadır. Dijital medyanın yazılı görsel ve işitsel medyanın yararlanmış olduğu tüm haklardan yararlanması konusunda hazırladığımız taslakta hepsine yer verdik. Önümüzdeki günlerde bu taslak meclis genel kuruluna gelecek ve meclis bu işe son noktayı koyacak ve bu kanunu çıkartacak.
TBMM Dijital mecralar komisyonu da şuanda bu işi gündemine aldı. Komisyon bunu değerlendiriyor son şekli vererek meclise gönderecek, mecliste konuşulacak. Eğer eklenmesi gereken yerler varsa eklenecek veya çıkartılması gereken şeyler varsa çıkartılacak ve meclisten onay aldıktan sonra bu kanun yasallaşmış olacak.
MUSTAFA DESTİCİ BU OLAYIN MECLİSE KENDİSİNİN TAŞIYACAĞI SÖYLEMİŞTİ ONLARINDA DESTEĞİ DEVAM EDİYOR MU?
Sayın Mustafa Destici sağ olsun en baştan beri bu konuda bize destekçi, hatta mecliste de bir çok kez dile getirdi. Fakat bu işe iktidarın el atması gerekiyor. Sayısal çoğunluğu ancak bu işin çözümü olacak. Sayısal çoğunluğu olan partiler destek verirlerse bu kanun çıkacak. Dolayısıyla Mustafa bey halen destek vererek birçok yerde bu olayı dile getiriyor.
Siyasi partilere gittiğimiz zaman gerek AKP, gerek MHP, gerek CHP, gerek İYİ Parti, gerek tüm partiler bu kanunun çıkması için görüş birliğindeler. Bu görüş birliğinden dolayı bu kanun biran önce çıkacak ve yasalaşacak.
Biz TİGAD olarak "dijital medyada görev alan arkadaşlarımız gazeteci ve çok ciddi emek veriyorlar. Bu arkadaşlarımızın emekleri zayi olmasın. Bu arkadaşlarımızın hakkını bir an önce teslim ederek bu yasayı çıkartalım".