Ramazanda egzersiz yapılır mı?
Necdet Döner
Öncelikle sorunun yanıtını vererek başlamak istiyorum. Evet oruçluyken egzersiz yapmak mümkündür. Oruç ibadet olmasının yanında sağlık açısından son derece faydalı olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Peki ramazanda ne tür egzersizler yapmalıyız hep birlikte inceleyelim.
11 ayın sultanı ramazan geldi ve çattı. Ramazan ayı beslenme düzenin değiştiği ve buna bağlı metabolizmanın farklılaştığı bir dönemdir. Bu bağlamda Ramazan'da yapılan egzersiz kadar doğru beslenme de çok önemlidir. Yapılan çalışmalarda iftardan sonra çoğu kişi dinlenmeyi tercih ediyor ve bu da kilo almaya zemin hazırlıyor. Bunun önüne geçmek için sağlıklı beslenme ve egzersizi ihmal etmeyelim.
Oruçluyken egzersiz yapmak mümkündür fakat yüksek yoğunluklu egzersizleri tercih etmemelisiniz. Kişide performans azalması görülebilir bunun en temel nedeni ise karaciğerde ve kaslarda depolanan glikojenazalmasıdır. Terleyebileceğiniz egzersizleri tercih etmeyin çünkü vücut dehidrasyona uğrar. Daha çok aerobik tarzda egzersizleri seçiniz. Egzersiz süresini 30-45 dakika yapıp dinlenme sürelerini arttırabilirsiniz. Kadınlar için özellikle egzersiz yapma fırsatı bulamıyorsanız ev içi işlerini arttırabilirsiniz. Vücudun dehidrasyonunu önlemek için iftar ile sahur arasında yeteri kadar su tüketmeye çalışınız. Egzersizi iftardan sonra yapamayacak kişiler için iftar saatine yakın bir zamanda ve serin bir yerde egzersiz yapmanız doğru olacaktır.Sıcak ortamda yapılacak olan egzersiz vücudu dehidrasyona daha fazla neden olacağından tavsiye etmiyorum.
İftardan 2 saat sonra Egzersiz
Oruçluyken yapılabilecek egzersizler:
-Pilates
-Yoga
-Bisiklet sürme
-Ev içi egzersizler (Plank, ağırlıksız squat, vb.)
-Düşük tempolu yürüyüş tercih edebilirsiniz
Egzersizler esnasında kalp çarpıntısı, mide bulantısı, göğüs ağrısı nefes alıp vermede zorluk çekerseniz hemen egzersizi sonlandırın.