MS (Multipl Skleroz) nedir? Belirtileri nelerdir?
Necdet Döner
Multipl skleroz, santral sinir sisteminin kronik, demiyelinizan, nörodejeneratif ve ilerleyici bir nörolojik problemdir. Dünyada 3 milyona yakın Türkiyede ise 35 bin insanı etkilemektedir. Kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülmektedir. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyen bu rahatsızlık genç yaşlarda da görülebilmektedir. Çeşitli tipleri olsa da merkezi sinir sisteminin enflamasyonu olarak bilinir ve sinir dokusunu çepeçevre saran özel miyelin proteinin bağışıklık sistemiyle yok edilmesiyle ilerlemektedir. İmmün sistemin sinir hücrelerine saldırması sonucu gelişen rahatsızlık da diyebiliriz.
MS belirtiler nelerdir?
En sık belirtileri arasında optik sinirin fonksiyon bozukluğuyla beraber görme kaybı yaşanmasıdır.
Duyu bozukluğu (hissizlik, karıncalanma)
Artmış kas tonusu
Ataksi
Yorgunluk
Çift görme
Yürümede güçlük gibi belirtiler görülmektedir.
MS hastalarında mutlaka egzersiz yapmaya teşvik edilmelidir. MS hastalarının birçoğu kas zayıflığı problemi yaşamaktadır. Bunu önlemenin en iyi yolu düzenli yapılan fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktiviteyle kişinin kan dolaşımı artar kaslar gelişir ve kişi bağımsız olarak kendi işlerini görebilir.
MS hastalığının sebebi tam olarak bilinmemekle beraber genetik faktörlerin ve çevresel faktörlerden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Her MS hastası aynı değildir. Sinir sisteminde etkilenen yere ve etkilenme derecesine göre değişmektedir. Bu yüzden şikayetler hastadan hastaya değişebilmektedir