Kulunç ağrısı nasıl geçer?
Necdet Döner
Tıp dilinde fibrositis denen kulunç, oldukça sık karşılaşılan ve her yaşta görülebilen bir sağlık problemidir. Günlük hayatımızda çok sık karşılaştığımız sorunlardan birisidir aynı zamanda. Kulunç kas içerisinde oluşan sert nodüller diyebiliriz. Kasın kasılıp tekrar gevşeyememesi sonucu oluşan nodüllerdir. Genellikle sabah tutukluğu ve genel vücut ağrıları ile karakterize bir sendrom diyebiliriz. Hem kadınlarda hem erkeklerde de görülebilmektedir.
Kulunç Ağrısı Neden Olur?
Özellikle boyun omuz ve sırt bölgesinde görülür. Adele gruplarının tekrarlayıcı hareketlerin sonucunda kasın tekrardan gevşeyememesi sonucu oluşur.
Yel (rüzgara) maruz kalmak da kulunç oluşuma neden olur.
Sporcularda görülen kaslara aşırı yüklenme sonucunda oluşabilir.
Yanlış duruşa sahipseniz kulunç ağrısı oluşabilir. Yanlış duruş ile beraber omurgaya binen yükü arttırırız bu da adele spazmına neden olur. Doğru duruş ile kulunç ağrısının önüne geçebiliriz.
Stresli bir yaşamımız varsa kasları gerer ve kulunca neden olur.
Kulunç Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kulunç ağrısı çekiyorsanız önemsemeniz gerekmektedir. İlerleyen zamanlarda kulunç ağrısı kronikleşir iyileşmesi de zorlaşır. Erken zamanda tespit edilip kas içerisindeki düğümcüklerden kurtulmanız gerekmektedir.
Kulunç ağrısında en basit ve etkili yöntemlerden biri sıcak su torbasıyla 15-20 dakika boyunca ağrılı bölgeye koymanızdır. Sıcak uygulama ile kan dolaşımı artar ve kasların gevşemesi sağlanmış olur.
Esneme hareketleri de yaparak kasların gevşemesini sağlayabilirsiniz.
Stres ve gerginlikten uzak durmak da ağrıların oluşmasını engeller.
Bir diğer etkili yöntem ise aromatik yağ masajı yapabilirsiniz. Bu zeytinyağı olabilir. Ağrılı bölgeye 10-15 dakika boyunca dairesel hareketlerle yağın cilde emilimini sağlayarak iyice yedirin.
Kulunç ağrısının olduğu bölgeye kekik yağı veya nane yağı ile masaj yapmak da ağrının rahatlamasına yardımcı olacaktır. Yağın alerjik reaksiyon verebileceğini unutmayın öncesinde küçük bir alanda denemeniz faydalı olacaktır.