Donuk omuz nedir? Hangi egzersizler yapılır?
Necdet Döner
Tıbbi ismiyle adheziv kapsülit olan donuk omuz, omuz çevresindeki bölgenin ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir sağlık sorunudur. Hareket kısıtlılığına göre derecesi vardır. Çevremizde çok sık rastlanan bu rahatsızlık iyileşmesi zaman almaktadır. Tedavi edilmediği taktirde daha şiddetli bir ağrı ve hareket kısıtlılığını arttırmaktadır. En son evresinde ise kişi omzunu hiç hareket ettiremeyebilir. Omuz eklemi iyice donar ve hareket edemez hale gelir. En sık 35-70 yaş aralığındaki kişilerde görülmektedir.
Donuk omuz belirtiler nelerdir?
Donuk omuz şikayeti genellikle sinsi başlangıçlıdır. Ağrı ve omuzdaki hareket kısıtlılığı ile meydana gelir.
Omuz ekleminde sertlik ve ağrı,
Yürürken kol salınımının azalması,
Giyinirken veya banyo yaparken omuz ağrısı,
Günlük aktiviteleri yaparken omzu hareket ettirmede oluşan problemler donuk omuzun en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Buna benzer şikayetleriniz varsa önce hekiminize başvurunuz.
Donuk omuzda fizik tedavinin önemi
Donuk omuz bazen kendi kendine geçse de fizik tedavi çok sık bir şekilde tercih ediliyor. Omuz eklem kapsülünün gevşemesi, ağrının azaltılması veya ortadan kaldırılması, eklem hareketinin tekrardan kazanılması için fizik tedavinin önemi büyüktür. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programında germe, mobilizasyonlar ve egzersizlerle beraber o bölgenin hareket kısıtlılığını ortadan kaldırıp ağrının da azalmasını amaçlarız. Fizik tedavi biraz zaman alacağı için kişilerin sabırlı olmaları gerekmektedir. Fizik tedavinin yanında manuel terapiden de yararlanılmalıdır.
Donuk omuz egzersizleri
1- Parmak merdiveni
Bu egzersizi ister hastane ortamında isterseniz evde kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Rahatsız olan kolunuzu duvara karşı uzatın ve duvarda basamak olduğunu düşünün. Parmaklarınızla basamak basamak yukarı doğru çıkın ve son noktaya geldiğinizde vücut ağırlığınızla öne doğru yüklenin. Son noktada birkaç saniye bekleyip başlangıç noktasına gelin. Bunu da on tekrar olarak yapalım.
2-Oklava egzersizi
Oklavayı her iki elinizle tutun. Rahatsız olan kolunuz tarafında oklavayı sağa veya sola doğru kaldırın. Son noktaya geldiğinizde diğer kolunuzla az miktar zorlayın ve bunu da on tekrar olacak şekilde yapın.
3- Şişe sallama egzersizi
Bir masanın yanına gelin. Rahatsız olan kolunuza su dolu bir şişe alın. Kolunuzu boşlukta aşağı doğru sallandırın. Kolunuza dairesel hareketler ettirmeye çalışın. On tur olacak şekilde aynı şekilde ileri geri, sağa ve sola olacak şekilde yine on tur olarak yapalım. Bu egzersizleri günde 3-5 tekrar olacak şekilde yapmaya çalışalım.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.