Haberler

Boyun fıtığı hastalarında sağlıklı yaşam şekli nasıl olmalı?

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
16.11.2023 12:37

Hızla gelişen günümüzde kişilerin fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan oluşan risk faktörleri kas-iskelet sistemi üzerine büyük etkisi olmakta özellikle de boyun fıtığına sık rastlanılmaktadır. Boyun fıtığı yani servikal bölgedeki sinir kökünün sıkışması buna bağlı motor ve duyu kaybı yaşanması da diyebiliriz. Her boyun fıtığı olan kişilerde motor ve duyu kaybı yaşanacak diye bir kural da yoktur tabii ki.

Yapılan bilimsel çalışmalarda boyun fıtığının oluşmasında en büyük etkenlerden birisi de stres olduğu görülmüştür. Stresi yönetebilmek elimizde olan bir durum hatta bununla ilgili yazdığım makaleyi incelemenizde fayda var. Hareketsiz yaşam pek çok sağlık problemine zemin hazırladığı gibi boyun fıtığına da olumsuz etkisi vardır. Masa başı çalışanlar özellikle dikkat etmeleri gerekir. Boynun öne doğru eğilmesini gerektiren meslek grupları örneğin diş hekimleri de boyun fıtığına yatkın grupta yer almaktadır. Bunun sebebi ise boynun öne doğru eğilmesi boyun bölgesine binen yükü arttırır bu da disk içi basıncını arttırır ilerleyen zamanlarda ise fıtık oluşması olağandır. Ters ve ani yapılan hareketler birden başımızı çevirmemiz boyun bölgesinin sakatlanmasına neden olabilir. Bu konularda çok dikkatli olalım.

Boyun fıtığı rahatsızlığının risk faktörlerini önleyebilirsek sağlıklı yaşam ve yaşam kalitemizin bozulmadan devam ettirebilmek bizim elimizde. Boyun fıtığından korunmak için neler yapabiliriz bunlardan da bahsetmek istiyorum.

Boyun fıtığı hastalarında sağlıklı yaşam şekli nasıl olmalı?

-Boyun bölgesi kaslarımızı güçlendirelim. Yüzme, fitness gibi sporlarla boyun adelelerinizi güçlendirebilirsiniz.

-Düzenli aralıklarla manuel terapi ve fizyoterapi seansları almanız oldukça faydalı olacaktır.

-Doğru duruşa sahip olmalısınız. Uzun süre yanlış pozisyonda kalmak boyun kaslarınıza zarar verebilir. Otururken, ayaktayken ve uyurken de aynı şekilde doğru uyku pozisyonunda olmamız gerekir. Bununla ilgili yazdığım makaleyi inceleyebilirsiniz.

-Yazımın ilk girişinde de bahsettiğim gibi stresi azaltmalısınız.

-Fazla kilonuz varsa bunlardan kurtulun. Omurganıza binen yük azaldığında boyun fıtığı riskini de minimal düzeye indirmiş olacağız.

-Kişinin sosyal aktiviteleri arttırması kişi kendini daha iyi hissetmesi stres düzeyini azaltmasında yardımcıdır. Size iyi gelen arkadaşlarınızla bolca vakit geçirin.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.

İnstagramda @necdetdoner hesabımdan takip edip yazmamı istediğiniz konuları belirtebilirsiniz.

title