Boyun düzleşmesi neden olur?
Necdet Döner
Evde veya iş yerlerinde geçirilen hareketsiz yaşam maalesef omurga sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun saatler masa başında geçirilen zaman birçok kişide duruş bozukluğuna sebep olabileceğini belirtmektedir. Duruş bozukluğunun getirdiği bir rahatsızlıkta boyun düzleşmesidir. Bugünkü yazımda siz sevgili okurlarıma boyun düzleşmesi hakkından bahsedeceğim.
Boyun bölgesi 7 tane omurun birleşmesiyle oluşan C şeklinde kıvrımı olan vücudumuzun önemli bir bölümüdür. C şeklindeki kıvrımın radyolojik görüntü sonucu düz hale gelmesine boyun düzleşmesi denir. En belirgin özelliği ise boyun ağrısıdır. Bu fizyolojikC şeklindeki kıvrım boyun ve bel bölgesinde bulunmaktadır.
Boyun düzleşmesi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
-Boyun ağrısı
-Boyun eklemlerinde hareket kısıtlılığı
-Baş ağrısı
-Boynun normalden daha önde durması
-Sırt ve ense ağrısı gibi belirtiler görülmektedir.
Boyun düzleşmesinin en önemli sebebini duruş bozukluğu olduğunu belirtiyor. Duruş bozukluğunu önlemek için şu maddelere dikkat etmekte fayda var.
1- Uzun süreli masa başında çalışma veya uzun süre telefonla uğraşmayı azaltın.
2- Çalışma hayatınızı kendinize göre ergonomik şekilde ayarlamanız gerekmektedir.
3- Dengesiz ve ağır sırt çantası kullanmamaya dikkat edin.
Boyun düzleşmesi teşhisi konulduktan sonra hekim onayıyla beraber fizik tedavi programına başlanabilir hatta bununla beraber manuel terapi uygulamalarıyla desteklendiğinde başarı oranını arttırmaktadır. Fizyoterapistler tarafından yapılan klinik egzersizler, gün içerisinde yapılan aktivite değişiklikleri, mobilizasyon ve manipülasyon işlemleriyle boyun ağrıları azalabilir. Düzenli yapılan seanslardan sonra boynun fizyolojik kıvrımı tekrardan sağlanır ve kişinin yaşam kalitesi artar.