MÜSİAD Eğitim ile Geleceğe Yatırım

Mustafa Keleş

Mustafa Keleş

Müdür Yardımcısı / Kuvars Mermer
26.01.2025 11:39

Sanayide nitelikli iş gücü açığını mümkündür, ancak bu kısa zaman da olacak bir durum değil. İş verenlerin ve devletle iş birliğini yaparak bazı adımlar atılması gerekir. Başlıca bu adımlar;

1. Eğitim ve Mesleki Yeterlilik

Meslek liseleri daha güçlü olması gerekir. Mezun olan öğrenciler işe hazır konumda olmaları gerekir.

Personelin iş hayatları boyunca mesleklerini geliştirmek için eğitimlere önem verilmelidir.

2. Teknolojik Yatırımlar ve Dijitalleşme

• Otomasyon ve Dijitalleşme: Teknolojiyi daha fazla entegre ederek iş gücüne olan bağımlılık azaltılabilir ve çalışanların daha nitelikli beceriler kazanması sağlanabilir.

• Yapay Zeka ve Robotik Eğitimlere önem verilmeli. Yeni teknolojiye ilk önce firmalar kendilerini sonrasında personeli de uyarlaması gerekmektedir. Dünya ülkelerinde endüstriyel robotlarda Türkiye 2022 yılında ikinci sırada büyüme oranı gerçekleştirdi. Diğer teknoloji alanlarında da aynı başarıyı gösterebiliriz.

3. Teşvikler ve Destekler

Devletimiz meslek lisesi öğrenciler için burs konusunda biraz daha bonkör davranabilir. Öğrencilerin her alanda meslek lisesine gitmek için ilgisini çekici unsurlar artırabilinir.

Bu konu da en iyi çözümler den birisi meslek liseleri ile koordineli çalışmak. MUSİAD kimya metal maden sektör kurumu olarak MEB ile birlikte meslek liselerine hamilik projesini başlattık. Okul yöneticileri maddi destek değil iş insanların öğrencilere manevi desteğini talep ediyorlar. Hamilik sürecinde okullarda öğrencilere haftanın belli günleri iş insanları tarafından okuldan alınıp işe getirilecek. Okul da değil de iş yerinde ders yapmış gibi olacak. Böylece iş hayatına stajyerlik olarak atılmaya başlamış oluyor. asıl görev biz iş insanları olarak burada düşüyor. Öğrencileri severek iş hayatına alıştırmamız gerekiyor ve aidiyet duygusunu vermemiz gerekiyor

title