Kobane davası kurban aldı
Muhammed Furkan Güneş
10 yıl önce gerçekleşen olaylar ve olaylardan 5 yıl sonra, 2019 yılında yazılan savcılık iddianamesiyle, 3 yıl sürdü yargılama. Ve nihayet karar çıktı. Öyle cezalar verildi ki bu cezalar, bu davayı, bir on yıl daha gündemimizde tutacak gibi görünüyor.
Mahkeme sonrasında 14 ilde eylem ve etkinlik yasağının getirilmesi nasıl yorumlanabilir?
"Türk Milleti adına" yetkili mahkemenin aldığı karar sonrasında, özellikle Kürt vatandaşların yoğunluklu yaşadığı 14 ilde; Bingöl, Ağrı, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Muş, Tunceli, Hakkari, Adana, Kars, Mersin, İzmir'de eylem ve etkinlikler 4 gün boyunca yasaklandı.
Belli ki insanların karara tepki göstermesi bekleniyor. Mahkemenin aldığı kararın, 14 ilde insanları sokağa dökmesinden endişe ediliyor. Onun içindir ki eylem ve etkinlik yasağı getiriliyor.
Kobane davasına kaynaklık eden, o günkü adıyla HDP Genel Merkezi tarafından atılan tiwit ve yapılan çağrı neydi hatırlıyor musunuz?
"Kobane'de durum son derece kritiktir. İŞİD saldırıları ve AKP iktidarının Kobane'ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz"
HDP'nin yaptığı sokağa çıkma çağrısı ve ardından yaşananlarda, 6-8 Ekim tarihlerinde 35 ilde olaylar çıkmış. 37 insan canından olmuştu. 761 kişi de yaralanmıştı.
Ve 3 yıl yargılamanın ardından çıkan karar, içerde ve dışarda daha çok konuşulacağa benziyor. Kararın hemen akabinde ortaya konan tepkilerden bir kısmına bakalım. Kim ne dedi?
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Bugün Sincan'da İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu, 12 Eylül yargılamalarının ruhu tekrar hortlamıştır.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak azdır.
Sırrı Süreyya Önder: AK Parti'nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir. Çünkü çözüm sürecine ait tüm şeyler kriminalize edilmiştir.
İHD Eş Başkanı Eren Keskin: Kürt siyaseti, politik anlamda katledilmek isteniyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü: Kobanê Davası siyasi, Kürt seçmenler seçme hakkından mahrum bırakılıyor.
30 yıl 3 ay hapisle cezalandırılan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın. Bu ortak vatan idealine yönelik bir saldırıdır.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Bu dava her yönüyle siyasi bir dava. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a verilen cezaların kabul edilebilir bir yanı yok.
İmamoğlu: Demirtaş'ı mahkûm ettirmek bu ülkeye bir şey kazandırmaz.
AP Türkiye Raportörü Sánchez Amor: Bugün Demirtaş'a yapılan adaletsizlik Türkiye güvenilirliğinin altını oyuyor. Hiçbir şirket, adaletin sürekli sorgulandığı bir ortama tam olarak güvenemez.
Bunca gerilimin ortasında haberiniz oldu mu bilmiyorum, bir zamanlar üzerine memleketin kaynadığı olduk olmadık herkesin ağzı açık, hayretler içinde okuduğu, dinlediği ya da izlediği suçlamalarla birer canavar kostümü giydirilen o paşalar artık özgür.
Bir de Merkez Bankası yılsonu dolar ve enflasyon beklentisini değiştirmiş. Kimi gündemlerin diğerlerini örtmesine gizlemesine izin vermeyin derim.