KKM Batağından Çıkmak
Muhammed Furkan Güneş
Üç yıl önce, 2021 Aralık'ında, kısa adıyla KKM yani Kur Korumalı Mevduat diye bir sistem geliştirdiler. 10 liranın üstünü gören dolar kurunu dizginlemek için millete; gelin, getirin dövizlerinizi bozdurup TL cinsinden bankalara yatırın, biz getirip bozdurduğunuz dövizinize faiz işletelim, hem de dövizin kuyruğuna bağlayıp döviz kurunun artışına endeksleyelim.
Dolar karşısında paranız erise bile, hazine sağ olsun eriyen kadarını biz koyarız, haramdır ama olsun faizini de eksik etmeyiz sizden. Siz dövizinizi alıp gelin yeter ki.
O günden bugüne ne oldu? Dövizi frenleyemedik. Dolar kuru 10,5 liradan 34,43 liraya çıktı. Faiz haramdır dedik ama bütün millete beytülmal üzerinden, KKM'nin faizini ödettik.
Peki, doların çıkmasını engelleyemeyen bu sistemin yani kumarın, devlete ve dolayısıyla millete maliyeti ne oldu? 1 Trilyon 290 milyar TL olduğu söyleniyor. Bütün kaynaklar siyaset ve yalanlarıyla soslandığından, güvenilir kaynak yetmezliğinden yanılabilirim.
Özetle üç aşağı beş yuları millete maliyeti ağır oldu ve maksadına da kavuşamadı.
Deva Partisi Ali Babacan'ın, devleti ve hazineyi batırma projesi dediği sistem devam ediyor. İçine düştüğümüz bir bataklık gibi, sistemden ve getirmeye devam ettiği yükten kurtulmanın yolunu arıyoruz.
En son Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek "Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarından (KKM) çok büyük ihtimalle çıkış yakındır." Diye açıklama yapmış.
Yönü ne olursa olsun. İyiye ya da kötüye gidiyor olması çok da fark etmez ama ekonomi bu denli hızlı bir devinim sahibiyken, Bakan Şimşek'in ifadesiyle "KKM'den güçlü bir şekilde çıkış" kazaya yol açmadan mümkün mü?
Ya da her biçimde kaza kaçınılmazsa, düşük maliyetli hangi kazaya razı gelmeli?
Hiç dikkat ettiniz mi otobanlarda kaçış rampaları var. Freni patlamış ya da kontrolden çıkmış ağır yüklü araçların, trafik akışından izole edilip kontrollü bir şekilde durdurulması için kullanılır. Can ve mal kaybını önlemek ya da azaltmak için geliştirilen bir sistem.
KKM'den güçlü bir çıkış için mal kaybını önlemek mümkün olmasa da azaltmak için kaçış rampasına mı dalacağız?
Yakındır. Mevlam görelim neyler, neylerse güzel eyler.