Dilek Ağacına Çaput
Muhammed Furkan Güneş
Öyle ya da böyle, azdı çoktu derken Asgari Ücret badiresini atlattık ama önümüzde en az onun kadar mühim bir diğer badire daha var.
Memleketin memur ve emeklisi nefesini tutmuş yarın açıklanacak enflasyon oranını beklerken zamlar asgari ücretin açıklanmasıyla start verdi bile.
Yetmese de beklenti yüzde 50 oranında.
Yetmeyecek olduğunu bilmek için ne ekonomist ne de müneccim olmak gerekmiyor. Sadece 3 Kasım'da açıklanan 2024 yılı için yeniden değerleme oranına bakmak bile yeter ki bu oran yüzde 58,44 olarak açıklandı.
12 aylık üretici fiyat endeksine (ÜFE) göre hesaplanan bu oranla birlikte 2024 yılında; motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi, çevre vergisi, gelir vergisi tarife dilimleri ve bilumum idari ceza ve harçlar bu orana göre artacakken neden maaşlar aynı oranda arttırılmasın?
Adil olan, ya vergi, harç ve cezalar memur, emekli maaş zammı oranında arttırılması ya da maaşların yeniden değerleme oranında yükseltilmesi değil mi?
Vergi Usul Kanunu Cumhurbaşkanına yetkiyi vermiş. Cumhurbaşkanı isterse, bu vergi harç ve cezaların arttırılmasıyla ilgili yeniden değerleme oranını yüzde 50'ye kadar çekebilir.
Mesela geçen sene bir örneğini yaşadık. Cumhurbaşkanı yeniden değerleme oranına göre yüzde 122,9 arttırılması gereken MTV'nin yüzde 61,5 olarak arttırılmasına karar verdi.
Her ne kadar 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketiyle, ortaya çıkan ağır ekonomik yükü hafifletmek için, 15 Temmuzda çıkarılan yeni bir yasayla araç sahiplerinin sırtına ek MTV yükü bindirilmiş olsa da Cumhurbaşkanı, seçim arifesinde vergi, harç ve cezaları daha düşük artış oranına çekebilirdi.
Ama iki gün önce resmi gazetede yayınlanan MTV miktarlarına baktığımızda maalesef bunu yapmadığını gördük. Madem bu yapılmadı o zaman henüz açıklanmayan memur ve emekli maaşlarının yeniden değerleme oranında artışını sağlayabilir.
Her ne kadar biz bu artışı temenni de etsek maalesef olabilirliği yok gibi.
Halkoyuna sunulan 12 Eylül 2010 Anayasa Reformunun politik literatürümüze kattığı ifadesiyle memur ve emekli maaşlarına "yetmez ama evet" yüzde 50 zam bekliyoruz.
Bir diğer temennimiz de şu ki bereketi bol, enflasyon karşısında erimeye dirençli bir maaş artışı olur umarım.
Bir dilek ağacımız da yok ki elimizde, okunmuş üflenmiş çaputlarımızı assak.