Bu turşu o perhizi bozar
Muhammed Furkan Güneş
2024 yılı Aralık'ının ilk haftasından, yani 53 yıllık babadan oğula Esad rejimin, Suriye'de yaklaşık 14 yıllık iç savaşının ardından devrilmesi üzerinden henüz bir ay geçmişken, hevesimiz kursağımızda kaldı.
Ekonomik alanda birçok sektörün, yeniden inşa edilecek Suriye'de ortaya çıkan büyük pazara ilişkin iştahını kabartan ve hayaller kurduran komşunun, tüm kardeşlik ve komşuluk romantizminin içi boş çıktı.
Öyle olmasa, henüz üstünden bir ay geçmişken, el üstünde tutup baş tacı ettiğimiz, Ahmed Şara ve yönetimindeki geçici hükümet, Türkiye'den gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300 ile 500 oranında artırır mıydı?
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşını Ankara'da ağırlayıp düzenledikleri basın toplantısında, birbirlerine destek güzellemeleri yaparken; Türkiye'den gelen ithal ürünlere yapılan yüzde 300 ile 500 arasında değişen gümrük vergisi zammına ilişkin de bir şeyler söyleyebilselerdi keşke.
Türkiyeli ihracatçılar, Suriyeli ithalatçılarla birlikte, gümrük kapılarında durma noktasına gelen ticaret ve kilometrelerce kuyrukla ilgili çözüm bekliyorlar.
Bir ay önce yıkılan Esad rejimi döneminin 2024 yılında 30 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ilginç bir veri paylaşıyor "Birçok ürüne uygulanan yüksek vergiler ürünlerin üretim maliyetinin bile üç dört katı durumunda" diyor.
Peki bu ne anlama geliyor?
Suriye'de, Türkiye'nin çaba ve doğrudan destekleriyle, devrilen Baas rejimi ardından, kurulan ve Türkiye'nin tam desteğini alan Suriye yönetimi, Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirirken gümrük kapılarında mevcut ticarete vurulan kilidin sorumlusu kim?
Türkiye'de birçok sektör temsilcisi, Suriye ile ticarete ilişkin daha fazlasını gerçekleştirmeye hazırlanıp ve planlar yaparken; Türkiye'nin aleyhine alınan, üç beş kat gümrük vergisi zammı kimin lehine olabilir?
Bir gün önce "2011 öncesinde 250-300 milyon dolar civarında olan ticaret hacmi, 2024 itibarıyla 2,5 milyar dolara çıktı." diyen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı İbrahim Fuat Özçörekçi yaptığı açıklamada; Suriye ile ticaret hacminin 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması için çalışmalar yürütüldüğünü söylemişti.
Belli ki başkaları da çalışıyor ve elimizdeki 2,5 milyar doları, biz 10 milyar dolara çıkarmanın hayalini kurarken, bizden çalmaya çabalıyor. Coşkuyla bayrağını salladığımız Şara ve geçici yönetimi de onlara destek veriyor.
Türkiye'den Suriye'ye ihraç edilen demir-çelik, plastik, ev eşyaları, inşaat malzemeleri ve gıda ürünleri, Şara yönetiminin gümrük hamlesiyle, kapıdan geri döndüğünde sadece ihracatçılarımızın ticaret hacmi daralmayacak, Suriyeliler de enflasyona ezdirilecek.
Haliyle bir an evvel, bu kararın yeniden ele alınması ve yapılan hatadan geri dönülmesi, hem bizim ihracatçılar hem de Suriyeli ithalatçıların hayrına olacaktır.