Haberler

Stres Yönetimi - Uzun ve sağlıklı yaşam sırları

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
16.12.2020 01:18

Stres yönetimini iyi yapabildiğimiz ölçüde uzun ve sağlıklı hayatlar sürmemiz kolaylaşıyor. Bugün herhangi bir şikayetiniz nedeniyle doktora gittiğinizde duyacağınız şeylerden bir tanesi de son zamanlarda stres yaşayıp yaşamadığınız sorusu olacaktır. Bu soruya hayır yaşamadım diye cevap vermek kolay değil, evet yaşadım ama iyi yönettiğimi düşünüyorum şeklinde bir cevabı hedefleyebiliriz belki.

Çok geniş kapsamlı bir konu elbette stres yönetimi ve tek bir yazı kapsamında tamamını ele almak mümkün değil. Ben bugünkü yazımda sadece önemli gördüğüm iki bölümüne değineceğim.

Stresin olmadığı ya da çok az olduğu tek yer içinde olduğumuz an aslında, çünkü stres genellikle geleceğe yönelik endişelerden beslenir. Bu nedenle anda kalma becerilerimizi artırdığımızda maruz kaldığımız stres düzeyi de oldukça düşük olacaktır.

Diğer yandan anda kalmak pratik isteyen bir beceridir ve üzerinde çalışmak gerekir. Sağlığınıza dikkat ettiğinizde, zamanınızı ve paranızı iyi yönettiğinizde anda kalmak için büyük bir avantaj elde edersiniz. Ondan sonra tek yapmanız gereken içinde olduğunuz dakikaya ve yaptığınız işe odaklanmaktır, başka bir şey düşünmeden sadece kendinizi yaptığınız şeye verdiğinizde anda kalmak kolaylaşır. Daha önce de belirttiğim gibi üzerinde çalışıp pratik yaptığınızda anda kalma süreleriniz de artacaktır.

Geleceği çok fazla düşünen ve bu nedenle endişelenen bir yapınız var ise geleceği düşünme şeklinizi en fazla bir ay ilerisi olacak şekilde sınırlamaya çalışın, gerekirse önce altı ay ile başlayıp bunu önce üç aya sonra da bir aya indirmeye çalışın. Gelecekle ilgili bir konu aklınızda geldiğinde eğer bu bir aydan daha ileride bir tarihte meydana gelmesi muhtemel bir gelişme ise kendinize bir ay kuralınızı hatırlatın ve konuyu düşünmemeye çalışın.

Unutmayalım ki hayatımız boyunca pek çok endişemiz olur, bunlardan çok az bir kısmı gerçekleşir.

Stres yönetiminin ikinci kısmı ise ne yaparsak yapalım oluşacak olan belli miktardaki stresi dengelemeye yönelik olmalı. Stres sırasında üretilen kortizol ve adrenalin hormonlarının yaratabileceği olumsuz etkiyi bertaraf etmek için dopamin, seratonin, oksitosin ve endorfin üretmeye çalışacağız.

Bunun için çoğumuzun bildiği ama iş yapmaya geldiği zaman yan çizdiğimiz basit yaşam kurallarına olabildiği ölçüde uymamız yeterli aslında. İyi bir uyku hepimizin sandığından çok daha önemlidir. Akşamları erken yatmak, uykumuzu aldıktan sonra güne zinde bir şekilde başlamak, sağlıklı bir kahvaltı ile başladığımız günlerimizde doğru beslenme kurallarına uymak, mümkünse her gün değilse gün aşırı en az beş bin adım olacak şekilde yürüyüşler yapmak, sevgi bağlarımızı güçlü tutmak gibi şeylerden bahsediyorum. Bunlar bir araya geldiklerinde bizi stresin olumsuz etkilerinden korurlar. Ve elbette dua etmek, şükretmek, yardımlaşmak gibi manevi anlamda bizi besleyen her şey çok yararlıdır.

Stresinizi daha iyi yöneteceğiniz güzel günler dilerim.

Sevgi ile kalın.

title