Teknolojinin küresel ısınmaya etkisi
Mehmet Burak Torun
Dünya'ya yön verme ve liderlik misyonu olan ülkelerin ortak gündem maddesi şüphesiz küresel ısınma ve sonuçlarını bertaraf etmek veya kontrol edebilecek seviyeye indirmek. Bunun için yapılan çalışmalar neticesinde 200 ülke tarafından kabul edilen ve imza atılan Paris Anlaşması en büyük umut. Bu anlaşma ile 100 yıl sonra küresel ısınmanın etkisinin 1,5 derece ile sınırlandırılması öngörülüyor. Peki, dünyanın tamamını tehdit eden küresel ısınmaya karşı ülkelerin en büyük mücadele aracı nedir? Teknoloji ile küre kurtulabilir mi? Bunu başarmak için hangi adımlar atılıyor? Merak ettiniz mi?
"Teknoloji ile Enerji Verimliliği Mümkün"
Enerji ihtiyacı tüm ülkelerin temel ihtiyacı ancak bu enerjiyi üretmek için kullanılan santraller küresel ısınma hızını artıran en büyük tehditler içinde. Bunun bilincinde olan güçlü ülkeler de teknoloji yatırımlarıyla enerji verimliliğini artırmak ve teknoloji sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme hamlesine başladı. Böylece daha çok enerjiyi, daha az ısı ve tehdit ile üretmek için geliştirilen sistemler bir bir hayata geçmeye başladı.
Güneş ve rüzgar enerjisine yapılan teknolojik yatırımlar sayesinde, kömürlü termik santrallerdeki verime ihtiyaç azalıyor. Bu önemli bir kazanım. Üstelik internet tabanlı bir yazılım sayesinde var olan yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkili kullanılması sağlanıyor. Mesele komşunuz evde yokken onun güneş enerjisinden ihtiyaç halinde siz istifade edebiliyorsunuz. Ya da doğalgaz, kömür santrallerinde havanın bulutlu olup olmadığı ya da rüzgarın yönüne göre en sağlıklı üretim hangi seçenekte olacaksa üretim dakikalar içinde doğalgaz ya da kömür yakılarak yapabiliyor.
"Rekorlar Kitabına Giren Enerji Tribünü"
Altını çizdiğimiz teknolojiler tasarı aşamasında değil şu an aktif olarak kullanılan ve sonuçları ölçülebilen teknolojiler. Bunların içinde en ses getireni ise kuşkusuz sadece bir uçak boyutunda olmasına rağmen 700 bine yakın hanenin enerji ihtiyacını karşılayan 9HA.01 ismindeki türbin. Verimlilik konusunda tüm ezberleri bozan bu doğalgaz tribünü Guinness rekorlar kitabına bile girdi. Üstelik bunlar başlangıç teknolojileri. Bundan 10 sene sonrasında teknolojinin geleceği boyut küresel ısınmayı kontrol altına almanın en büyük silahı olacaktır. Çoğu zaman eleştirsek bile bu gözle bakınca sanırım hepimiz aynı şeyi düşünüyoruz. İyi ki varsın teknoloji.