Sosyal medyada kriz yönetimi ipuçları
Mehmet Burak Torun
Günümüzde her gün birçok işletmenin, organizasyonun ve bireyin sosyal medya üzerinden yayın yapma ve iletişim kurma arzusu ile karşılaşmaktayız. Sosyal medya platformları, bir taraftan çok sayıda insanın etkileşimini kanalize ederken diğer taraftan işletmeler, organizasyonlar ve kişiler açısından çeşitli riskler teşkil etmektedir. Bir tür kriz olarak değerlendirilebilecek olaylar, özellikle sosyal medya üzerinden yayınlanan bilgilerin geçersiz, nitelikli veya çürük olduğu durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Sosyal medyada kriz yönetimi hayati bir şekilde önem arz etmektedir. Krizlerin önlenmesi, doğru ve etkili bir strateji ile sosyal medyayı kullanmakla mümkündür.
Kriz yönetiminin sosyal medyada başarılı bir şekilde uygulanması için öncelikle, kriz oluşabilecek durumların ve işletme ve organizasyonların potansiyel risklerinin tespit edilmesi gereklidir. Daha sonra belirlenen riskleri ortadan kaldıracak veya azaltacak potansiyel önlemler alınmalıdır. İlk etapta işletme ve organizasyonların, stratejik bir yaklaşımla etkileşimde bulunmaları ve iletişim amaçlı olarak gerçek hedef kitleleri ile ilişki kurmaları önemlidir. İletişim hedef kitlelerinin doğru bir şekilde tanımlanmasıyla ve onlarla etkileşim içerisinde olmakla, kriz durumunda, geçerli mesajlar iletişim kurulabilir.
İletişim söz konusu olduğunda, politika deyimi ile anlatılan deneyim ve bilgiye dayalı yaklaşım, ortak bir stratejinin sağlanmasına yardımcı olur. Böylelikle, kriz durumunda ortaya çıkabilecek potansiyel sorunların, verilen doğru mesajlarla çözülmesi sağlanacaktır. Kriz yönetiminin etkili bir şekilde sosyal medyada uygulanmasında, insan faktörünün etkin bir şekilde kullanılması gereklidir. İnsan kaynaklarımızın performansını artırmak için gerekli olan çalışmalar yürütülmeli ve ekip çalışmaları yüksek standartla yürütülmelidir.
Sosyal Medyada Kriz Yönetimi
Kriz yönetimi sürecinde, hem online ortamda, hem de sosyal medya platformlarında çok dikkatli olunmalı ve herhangi bir kriz durumunda bilgi paylaşımının etkili bir şekilde yapılması sağlanmalıdır. Kriz yönetiminde özellikle doğru ve zamanında hareket edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle, işletme ve organizasyonların performans göstergelerinin sürekli izlenmesi, krizin ortaya çıkmasının önlenmesi için elzemdir.
Kriz yönetiminin sosyal medyada başarılı bir şekilde uygulanmasında, kullanıcıların negatif etkileri ile baş etme yeteneklerinin de iyi seviyede olabileceği unutulmamalıdır. Kullanıcıların, anlayışlı ve güvenilir biçimde ürünleri ve hizmetleri anlama ve değerlendirme yeteneklerinin önemli olduğunu göz önünde bulundurmak için çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca, kriz yönetiminde özgüvenli olunmalı ve verilen mesajlara özgüvenle ve kararlı bir şekilde cevap verilmelidir. Krizlerle baş etmek için sürekli çaba sarf ederek, krize uyarlanmaya çalışmalı ve krizden çabuk çıkış yolu aranmalıdır.