Yapay Zekayla Müşterilerin Gerçekte Ne İstediğini Keşfedin ve Anlayın
Karan Tugay Gönenç
Günümüzde yapay zekanın kullanılmadığı alan yok gibi. Eğitim, ekonomi, bankacılık, kamu yönetimi, otomotiv sektörü gibi pek çok sektör, yapay zekanın nimetlerinden yararlanmaktadır. Yararlanmamalarının imkânı yoktur çünkü yapay zeka çok farklı ve zengin imkanlar sunmaktadır. Özellikle ticaret alanında çok fazla kullanılmaya başlanan yapay zeka müşterilerin neler istediğini, hissettiğini ve yaşadığını tahmin etme ve öngörme konusunda firmalara eşsiz ve benzersiz olanaklar sunuyor. Yeni müşterilerle tanışmak, var olan müşterilerin taleplerini bilmek ve yönlendirmek, müşterilerin beğenilerine göre üretim yapmak artık yapay zeka ile mümkün hale geldi.
Yapay zekanın büyümeye etkisi
Kabul etmek gerekir ki dijital teknolojinin nimetlerinden yararlanan şirketler ve sektörler daha fazla büyüyor, karlılık sağlıyor ve bütün bunlar için daha az zaman harcıyor. Her ne kadar maliyetler artsa da artan maliyetler, farklı kalemlerden yapılan kısıntılarla ya da elde edilen karla dengeleniyor. Dolayısıyla dijital teknoloji, kendisine yapılan yatırımları karşılıksız bırakmıyor. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin birçoğu, müşterilerinin neler talep ettiğini öğrenmeyi daha en baştan bilmek istediler. Anketler, formlar, dilek ve istek kutuları çok önceleri bu taleplerin öğrenilmesini sağlayan araçlar olarak kullanıldı. Ancak dijital teknolojinin ilerlemesiyle ve bu ilerlemenin sunduğu avantajlarla beraber şirketler, sektörel bazda yaptıkları yatırımlarla müşterilerini daha zahmetsiz, doğrudan ve kısa yoldan dinlemeyi, onların taleplerini almayı öğrendiler. Yapay zeka, müşteri memnuniyetini ve taleplerini ölçme, bilme ve değerlendirme açısından kurumlara çok geniş olanaklar sundu. Kimi sektörler ve şirketler, hala bu gelişmelerden yararlanmamaya devam etseler de yararlananlar ve değişim trendini yakalayanlar müşterilerinin taleplerini öğrenip onları memnun etmeye başladılar bile.
Satın alma esnasında ve sonrasında müşteriyle ilişkiler
Müşterilerle kurulan ilişkiler, onlara sunulan anketler, nelerden hoşlandıklarını ve nelerden memnun olmadıklarını ortaya koyan verilerle doludur. Bu anketler ya da soru formları müşteri beklentilerini ölçme açısından oldukça elverişli araçlardır ancak doğru sonuçlar verse de kimi zaman bu araçlar, derinlikli analizler için kullanılamaz. Her müşterinin tam olarak ifade edemediği, anlatamadığı birtakım sorunları olabilir. Firmalar, yapay zeka teknolojisini kullanan birtakım uygulamalar aracılığıyla müşterilerin duygularını, talep ve beklentilerini doğru bulgulayabiliyor artık. Formlarla ve anketlerle yapılan kantitatif (niceliksel) analizlerin yerine bu araçlar kullanılarak kalitatif (niteliksel) analizler yapılabiliyor. Özellikle alışveriş deneyiminden sonra müşterinin neler hissettiği, ürünü kullandığında yaşadığı memnuniyet, daha sonraki süreçte aynı markayı kullanma konusundaki kararlılığı çok rahat ölçülebiliyor. Böylelikle firma, ürünü, ürünün kalitesi, müşterilerin ürünle ilgili neleri talep ettiği konularında bilgi sahibi oluyor.
Karlılığın artırılması ve müşteri portföyünün genişletilmesi adına oldukça inovatif bir yöntem olarak yapay zeka uygulamalarından yararlanmak şirketin gelecekle ilgili öngörü oluşturmasını sağlayabilir.