Haberler

Sigorta Sektöründe Yeni Dönem

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
10.10.2024 08:17

Türkiye'de ve tüm dünyada, en hızlı gelişen sektörlerden biri de sigorta sektörüdür. Gelecek perspektifine sahip şirketler, müşterilerin beklentilerini karşılamak, onları memnun etmek için teknolojinin nimetlerinden yararlanmaktadır. Neredeyse tüm sektörlerle ilişkili olarak çalışan sigorta sektörü, öncü bir sektör olmak zorundadır. Otonom araçların kullanılmasıyla birlikte müşteriye, birbirinden farklı sigorta seçenekleri sunulmakta, onlara değer katılmaktadır. Bu yüzden, sigortacılık önümüzdeki dönemde en hareketli ve dinamik sektörlerden biri olacaktır. Bu yazıda sigorta sektöründe dijitalleşme, çapraz satış uygulamaları, müşteri odaklı yaklaşım çerçevesinde müşterilere doğru ürünlerin sunulması üzerinde durulacaktır.

Teknoloji ve Sigortacılık

Teknolojinin ilerlemesi ve internetin yaygınlaşması sigorta sektörünü kaçınılmaz bir değişime sürüklemiştir. Artık çevrimiçi ilerleyen sektör, dijitalleşmeyle birlikte ciddi bir dönüşüm yaşamıştır. Dijital dönüşümle birlikte şirketler, müşterilerle ilişkilerini ve onlara sunacakları ürünleri yeniden biçimlendirmiş, yenilikçi ürünlerle müşterileri merkeze koymaya başlamıştır. Teknolojideki ilerlemeler, müşterilerin beklentileri ve rekabetçi pazar şartlarıyla bütünleştiğinde sigortacılık işlemleri yeni bir veçhe kazanmıştır. Artık geleneksel iş yaklaşımları terk edilmiş, müşterilere yapay zekanın da yardımıyla yeni ürünler sunulmaya başlanmıştır. Bu noktada beklentiler ve ihtiyaçlar önemli olmuştur. Teknolojik ilerlemeler, risk analizlerini hızlandırmış, prim hesaplamalarını kolaylaştırmış, hasar yönetiminde daha doğru kararların verilmesini sağlamıştır. Tüm bu araçları kullanan şirketler, karlılıklarını artırmış, yeni ürün seçenekleriyle müşterilerine ihtiyaçlarına uygun ürünler satmaya başlamıştır.

Yeni İhtiyaçlar ve Ürünler

Yapay zekayla üretilen yazılımlar, müşterilerin nelere ihtiyaç duyacağını kestirebilme yeteneğine sahiptir. Yaptığı önerilerle müşterileri yönlendiren yapay zeka uygulamaları, belki de müşterinin bile düşünmediği ürünleri ona tavsiye etmekte, en azından gelecek bir yılını daha az zararla ya da zararsız atlatmasını sağlamaktadır.

• Çapraz satış uygulaması bunlardan biridir. Müşterinin yaptıracağı sigortaya ilave olarak tamamlayıcı sigortalar öneren bu satış yöntemi, ihtiyaç odaklıdır. Örneğin trafik sigortası yaptıran bir müşteriye, aynı zamanda yol yardımı öneren bir sistem müşterinin ihtiyaçlarını önceden tahmin etmektedir. Sağlık sigortası yaptıran bir müşteriye, farklı emeklilik poliçeleri öneren yapay zeka uygulamaları vardır.

• Müşteri odaklı yaklaşım, günümüz sigortacılığının temel taşıdır. Merkezde müşteri ve onun ihtiyaçları vardır. Hangi alanda olduğu fark etmeksizin müşterinin gönlünü alabilecek poliçeler sunmak, onun pek çok tehlikeden uzak kalmasını sağlar.

• Tüm bunların sonucu olarak müşteriye doğru ürünleri sunmak gerekir. Teknolojiyle birlikte müşterinin ihtiyaçlarına odaklanılarak, ona sağlığıyla, kullandığı cihazla, meskeniyle ya da aracıyla ilgili planlar sunulabilir. Bu da işlerin kolaylaşmasını sağlar.

• Teknoloji destekli hizmet, acentelerde vakit kaybını da önlemektedir. Müşteriler, doğrudan sigorta şirketinin internet sitesi ya da uygulamasına girerek ihtiyaçlarına uygun poliçe yaptırabilmektedir. Ayrıca sigorta şirketleriyle çalışan internet siteleri, en uygun şartlardaki poliçe hakkında müşteriyi bilgilendirmekte, birkaç adımda poliçenin tanzim edilmesini sağlamaktadır.

title