İnsan Hayata Her Yaşta ve Koşulda Yeniden Başlayabilmeli
Karan Tugay Gönenç
İnsan olmak zor, yaşamak bazen bir çile. Sıkıntılar, dertler, sorunlar üzerine oluk oluk akarken insan, ne yapacağını bilemez bir hale gelebilir, elinden hiçbir şey gelmediğini ve olayları değiştiremeyeceğini düşünebilir. Bu çaresizlik, pek çoğumuzun hissettiği bir şeydir, öyle değil mi? Kendimizi çözümsüz sorunların içinde bulduğumuz o anlarda bir yardım eli bekler, kurtulmayı ümit ederiz. Genellikle dışarıdan yardımlarla sorunları aşacağımızı düşünürüz ki bu büyük bir yanılgıdır aslında. Evet, dışarıdan gelen yardımlarla insan birtakım güçlükleri aşabilir, uzun zamandır çözemediği sorunları çözebilir fakat esas olan, insanın sorunları çözme iradesini içinde hissetmesidir. Doğru değil mi? İnsan, her yaşta ve koşulda sorunlarını çözüp yeniden başlayamaz mı?
Savaşabilmeyi Öğrenmek…
Sanırım önemli olan savaşabilmeyi öğrenmektir. Daha çok küçükken bize hayatın zorluklarından bahseden büyüklerimiz ne de haklıymış! Güçlükler karşısında direnç kazanmak, güçlüklere karşı içimizdeki potansiyeli kullanmak için yine güçlüklerden yardım almak durumundayız. Hangi düzeyde olursa olsun, herhangi bir güçlükle karşılaştığımızda bunu, kendimiz için bir fırsat olarak görürsek savaşabilmeyi öğreniriz. Öbür türlü, yani pasif bir tutumla "Ne de olsa benim boyumu aşar bu sorunlar. Zaten bu sorunla baş edecebileceğim herhangi bir aracım yok." gibi sözler söylediğimizde yenildiğimizi kabul etmiş oluyoruz. Boğuşmak zorunda kaldığımız güçlüğün derecesi ne olursa olsun, yenilgiyi kabul etmeden bu güçlükle savaşmak için kendimizi toparlamalıyız. "Ben varım, kendi gücümle buradayım, savaşmaya hazırım, yenilgiyi kabul etmiyorum, sonunda yenilgi olacaksa bile savaşacağım." deme cesaretini göstermeliyiz ki sorunları çözebilelim.
Sorunların Öğretici Yanlarını Görmek
Evet, şu soruyu duyar gibiyim: Sorunların, hiç öğretici yanı olur mu? Sorunlar niye vardır? Biz, onları çözelim diye. Eğer sorun olmasa bu dünyanın tadı tuzu kalmaz. Karşılaştığımız sorunların niteliği fark etmeksizin, bunları salt bir sorun olarak görerek uygun bir tavır almak, sorunların öğretici yanlarıyla karşılaşmamızı sağlar. Bir kere sorunlar, onlarla mücadele etmeyi öğretir. İkincisi her sorun bizim direnç gücümüzü artırır. Ayrıca kabul etmek lazımdır ki sorunlar, zihnimizi çalıştırır, daha kıvrak çözümler bulmamızı sağlar. Yani sorunlar öğreticidir.
Hangi Yaşta Olursak Olalım, Yeniden Başlayabiliriz
Yeniden başlamak için sorunu görmek lazım. Sorunu görüp yaşama iradesini elimizde tuttuğumuz vakit, artık sorunun bizatihi kendisiyle bir derdimiz kalmaz. Biliriz ki son nefesimizi verene dek bunun gibi pek çok sorunla karşılaşacağız. Bu yüzden her sorun, bize her şeyi değiştirip yeniden başlama fırsatı verir. Önceki yaşamımızı bir kalemde silmek ve yeni bir yaşam kurmak için sorunları çözmek, sonra yaşamın yeni sorunlar yollaması için yaşamaya devam etmek gerekir. İnsanoğlu, bu iradeyle yaratılmıştır. Elinde, kendisinin bile farkında olmadığı pek çok potansiyel vardır. İşte bu potansiyelleri harekete geçirmek için daima ve daima yeniden başlayabilme iradesini elimizde tutmalıyız.