Haberler

Gençler iş bulma sürecine nasıl hazırlanmalı?

Hacer Aydın

Hacer Aydın

İş Kadını Senarist
23.08.2022 12:47

Mezun olup iş hayatına atılmak tatlı bir heyecanla birlikte çok stresli bir dönemdir. Öğrencilik hayatından çok farklı olan iş hayatına girişin daha ilk anlarında, deneyimsiz gençler pek çok hata yapabiliyor.

Öncelikleri iyi belirleyememek, öğrencilik hayatında kariyer planlaması yapmama, kendini iş hayatına yeterince hazırlayamama gibi nedenler gençlere mülakatlarda dezavantaj oluşturuyor.

Çok değil bir 10-20 yıl önce üniversiteden mezun olur olmaz hazırda pek çok iş seçeneği olur ve kolayca bir pozisyonda yer bulunurdu. Fakat devir değişti. Artık iş bulmak zor dahası iyi bir iş bulmak çok daha zor.

Bunun en önemli nedeni üniversite sayılarının çoğalması ve Üniversite mezunlarının çığ gibi artması. Her yıl kalabalık bir mezun ordusunun arasından sıyrılmak için diploma yeterli değil artık. Diploma dışında İşe alım sürecini etkileyen pek çok faktör var.

Bu faktörlerden bir kaçını madde halinde sıralamak ve kısaca detaylandırmak istedim.

1. Doğru bir hedef planlaması yapın:

Doğru bir hedef planlaması, size zaman tasarrufu sağlar. Öncelikle bilmelisiniz ki; hedefe ulaşmak yorucu ve uzun soluklu olacaktır. Sabırlı olmak bu noktada kendinize yapacağınız en büyük iyilik olabilir. Hedefe hızlı ulaşmaya çalışmak, aceleci davranmak size istemediğiniz bazı kötü tecrübelere mal olabilir. Bir kariyer merdiveni oluşturun. Her basamak için bir görev tanımlayın. Bu basamakların her biri sizi nihai hedefe ulaştıracak bir araç olsun. Merdivenin basamak sayısı ne kadar çoksa o kadar yukarıya o kadar emin adımlarla çıkarsınız ve unutmayın, basamakları tek tek çıkmanız gerekiyor yoksa düşüp ayağınızı kırabilirsiniz.

2. Beğenmemezlik etmeyin:

Hiç kimse hedefine ilk işinde ulaşmaz. İye bir işe sahip olmak herkesin hayalidir fakat kolay değil. Kariyer yolunda en kritik eşik tecrübe edindiğimiz iş deneyimleridir. Deneyim kazanana kadar seçici olmak pek gerçekçi değil. Şunu kabul edelim. Bir işveren için tecrübe her şeyin önünde gelir. Yeni mezun birini işe almak demek ona iş öğretmek demektir. Bu da zaman ve efor kaybıdır. Yeni mezunun yaptığı hatalardan doğan performans kayıpları da cabası. Beğenmediğimiz işler bize tahmin edemeyeceğimiz deneyimler kazandırabilir. Sabırlı olmak ve tercihlerimizi gerçekçi yapmak durumundayız.

3. Para önceliğiniz olmasın:

Önceki maddede değindiğim gibi. Yeni mezun bir adayın önceliği iş tecrübesi olmalı. İlk iş başvurularında ücret asla gündeme gelmemeli ve pazarlık konusu olmamalı. O işten para dışında elde edeceğiniz diğer kazanımlara odaklanmalısınız. Kendinizi geliştirdikçe piyasadaki değerlemeniz artacak ve pazarlık gücünü zamanla elde edeceksiniz.

4. İngilizcenizi muhakkak geliştirin.

Günümüzde artık yabancı dil hemen hemen her sektör ve pozisyon için aranılan bir özellik haline geldi. Rakiplerinizden bir adım önünde olmak istiyorsanız İngilizcenizi geliştirmek için azami çaba gösterin. Bana iş için gelen bir çok adayın hala İngilizce bilmemesine hayret ediyorum. İngilizcenin önemini kavrayamamış ve buna yatırım yapmamış bir aday kariyer edinmeden söz edemez.

5. CV'nizi şişirmeyin.

İyi bir CV çok önemlidir fakat gerçek bir CV çok daha önemlidir. Dürüst olun. Çünkü tek çakal siz değilsiniz. CV'nin ne kadar doğru ne kadar abartılı olduğu ilk görüşmede ortaya çıkar. Etkileyici gözükeyim derken yalancı ve sahtekar durumuna düşersiniz ki bu alabileceğiniz bir işi de kaybetmeniz anlamına gelir bu.

6. Sosyal medyayı etkili kullanın.

Sosyal medya bir çok konuda çok etkili bir silahtır. Sosyal medyayı size bir ayna gibi kullanın. Etkili ve doğru sosyal medya kullanımı tahmin edemeyeceğiniz avantajlar kazandırabilir size. Paylaşımlarınızda; hobileriniz, gezileriniz ve düşünceleriniz hakkında kısa ifadeler olsun. Size söylenmez ama hesaplarınıza muhakkak bakılır. Ayrıca sosyal medyayı etkili kullanma artık size önemli bir avantaj sağlar ki sırf bu özellik bile tercih edilmeniz için yeterli bir neden olabilir.

7. Kitap okuyun, film izleyin.

Kitap okumak ve film izlemek bir insanın gelişimi için çok önemli iki unsurdur. Bu yolla kişisel becerilerini geliştirme, ufkunu açma, vizyon kazanma gibi çok önemli özellikler kazanılabilir. Gençler arasında kitap okuma oranı gün geçtikçe düşüyor. Bu durum çok kötü bir gelişme bana göre, daha doğrusu bir gerileme. Fakat siz bu durumu lehinize çevirebilirsiniz. Kitap okuyan az sayıda gençten biri olmak diplomanın ve torpilin size sağlayamayacağı bir avantaj kazandıracaktır.

8. Kendinize iyi bakın.

Spor yapın. Sağlıklı beslenin. Zamanında ve yeterli uyuyun. Bunlar sadece bedeni değil zihni de etkileyen durumlardır. Bunlara dikkat etmek iş performansınızı olumlu etkileyerek kısa sürede kariyer basamaklarını çıkmanızı sağlar. Günümüzün hastalığı uyanamama ve dikkat eksikliğinin sebepleri bu üç durumdur. Bu durumları düzene koymak yerine doktora gidip ilaç istiyoruz. Kişisel bakım ve temizliğine dikkat etmek de yine işe alım sürecinde çok etkili bir detaydır. Bir insan ilk izlenimi görüntüsü ile verir ve unutmayın, ilk izlenim son izlenimdir.

@haceraydin12

title