Beyaz tabaka gibi gözüken güneş koruyuculara dikkat

Gizem Kösoğlu

Yılın her döneminde kullanılması gereken ama hep yaza doğru akla gelen bir ürün olan güneş koruyucuları masaya yatıracağım bugün. İşim gereği birçok anne adayı ve ebeveyn ile çalışıyorum. Onların da yaza doğru en çok sorduğu soru güneş koruyucu seçimi oluyor. Aslında burada öncelikle markadan çok güneş koruyucuların amacını ve nasıl kullanmak istediğimizi belirleyip ardından marka seçimine gitmeliyiz. Öncelikle güneş koruyucu kullanmamızın sebeplerinden ilki güneş yanığı oluşmaması. İkinci sebebimiz ise güneşin zararlı ışınlarının cildimizde tahribat, kuruluk, yanma ve ileri süreçte kanser oluşturmasını önlemek.
Ben yüzümün bronz olmasını sevsem de verdiği zararlardan dolayı yüzüme güneş koruyucu uygularken vücuduma yoğun nemlendiricili doğal bronzlaştırıcı kullanıyorum. Elbette bu doğru mu tartışılır. Ancak birkaç satır sonrasında vereceğim bilgiler için ön bir spoiler vermiş oldum.
Burada kafa karıştıran iki ürün çeşidi var. Biri sürülürken sizi zorlayan, sürünce asla emilmeyen ve bembeyaz görüntü verenler diğeri ise nemlendirici kremler gibi kolay sürülen ve yüzde gözükmeyenler. Zorlanarak sürdüğümüz ve beyaz tabaka bırakanlar aslında istediğimiz tam korumayı sağlayanlar. Nasıl mı? Güneş ışını geliyor ve daha cildin üst kısmındayken o beyaz sevmediğimiz koruyucuya çarparak yansıma ile ciltten uzaklaşıyor. Diğerinde ise cildin üst kısmına geliyor, cilt altında ise koruyucu devreye giriyor. Yani ilkinde hiç temas yok diğerinde ise cilde temas var. Burada kendinizi nasıl korumaya almak istediğiniz devreye giriyor. Yani tam koruma mı yoksa beyaz görüntüden uzak duru bir görüntü mü :)
Diğer yandan bazen içerikler konusu da yanıltıcı olabiliyor. Özellikle doğal güneş koruyucularda olan asidik değerler limon gibi sebze meyve ve bitkilerden elde edilir. Ya da içeriklerde yer alan titanyum dioksitin non-nano olması gerekir ve non-nano olanların cilde zarar verdiği ile ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadır, kozmetik ürünleri için güvenli kabul edilmektedir. Titanyum dioksit Avrupa ülkelerinde yiyecek ürünler için ve yüksek miktarlarda kullanımı ile yasaklanmıştır.
Bir diğer önemli konu ise güneş koruyucuların kullanım şekli ve sıklığı. Yenidoğan bebekler için 2. ay itibari ile %100 doğal güneş koruyucular kullanılabilir. Özellikle aynısefa yağı, tamanu gibi bitkilerin iyileştirici ve nemlendirici etkilerini içerenler de yine yaz aylarının destekçisi olur. 2 saat ara ile güneş kremi yenilenmelidir. Güneş banyosu, deniz ve havuz sonrasında ise mutlaka nemlendirici krem ya da vücut yağı ile cildi desteklemelisiniz. Benim önerim her yaz yeni bir güneş koruyucu edinmeniz. Geçen yıldan kalan var ise onu kullanmayıp yenisi ile tatile çıkmanız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü Doğal kozmetik ürünlerini açtıktan maksimum 6 ay sonra bitirmiş olmanızı öneriyoruz.
Gelelim yukarıda kendim ile ilgili verdiğim bilgiye. Uzun yıllardır vücudum için %100 doğal bronzlaştırıcı kullanırken üzüme %100 doğal koruyucu kullanıyorum. Yüzüm kışın olduğu renkte kalırken vücudum kahverengi oluyor. Yani bu demek oluyor ki, beyaz tabakalı %100 doğal güneş koruyucular tam koruma sağlıyor.
Güneş koruyucular ile ilgili sorularınız olursa bana ulaşabilirsiniz.