Haberler

Unutkanlığınız mı başladı, odaklanamıyor musunuz? Düşünceleriniz dağınık mı? Dikkat beyniniz sinyal veriyor olabilir!

Dr. Mustafa Eraslan

Dr. Mustafa Eraslan

Fitoterapi Uzmanı
20.09.2022 10:56

Unutkanlık, dalgınlık ve odaklanama çağımızda, yaşlı-genç hemen herkesin yaşamını etkileyen önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kadar unutkan olmamızın aslında pek çok sebebi var. Modern hayatın getirdiği yoğun tempo, stres, kötü beslenme, uzun süreli bilgisayar ve telefon kullanımı, dijitalleşen çağımızda navigasyon sayesinde yolları bile hatırlamak zorunda kalmamamız gibi...

Neticede beyin tembelleşiyor. Üzerine bir de yaşam içinde maruz kaldığımız toksinleri ve ilerleyen yaşla beraber gelişen damar tıkanıklığını ekleyin. Hal böyle olunca beyin hücrelerinde harabiyet ve unutkanlık kaçınılmaz oluyor.

Toplumda bu sorun o kadar arttı ki, tıp literatürüne her gün bir deyim ekleniyor. Dikkat dağınıklığı, beyin sisi, beyin yorgunluğu, demans, alzheimer vs...

Öncelikle unutkanlık sık gördüğümüz bir durumdur. Orta ve ileri yaşlarda hafif günlük unutkanlıklar başlıyor. Tencereyi ocakta unutma, yapacağı işi, söyleyeceği sözü unutma gibi... Bu duruma dikkat dağınıklığı, odaklanamama, algılamada güçlük de eklenirse hastalığın adı beyin yorgunluğu oluyor. Aslında beyniniz sinyal vermeye başlıyor. Burada bir şeyler yapılmaz ise Demans, Alzheimer gibi beyin hücrelerinde harabiyetle sonuçlanan ciddi hastalıklar da gelişebiliyor. Ne yazık ki bu hastalıkları artık çok genç yaşlarda da görmeye başladık. Hatta çocuklarda bile.

Çocuklarımızın büyük çoğunluğu daodaklanma problemi ve unutkanlık yaşıyor. Dolayısıyla öğrenme zorluğu, okul sorunları başlıyor. Konulan tanı dikkat eksikliği sendromu!

Bu hastalıkların adları farklı olsa da bence ortak noktaları dijital maruziyet haricinde beyin hücrelerinde beslenme bozukluğu, toksik madde birikimine bağlı beyin işlevlerinde zayıflamadır. Peki ne yapabiliriz?

İnsan neden unutkanlık yaşıyor? Neden odaklanamıyor?

Unutkanlığın ana sebeplerinden biri, şah damarlarında ya da beyni besleyen küçük kılcal damarlardaki tıkanıklıklara bağlı beslenme bozukluğudur. Damar tıkanıklığı oluştuğu zaman beyin enteresan bir tepki veriyor ve diyor ki; "Hayati organları çalıştırmaya odaklanayım. Hafıza, dikkat gibi çok hayati olmayan işlevleri de bir kenara atayım."

Uzmanlar bu konuda bir çok önerilerde bulunuyor. Bulmaca çözün, ikinci bir dil öğrenin, ezber yapın vs.

Ama beyindeki yavaşlamayı düzeltecek asıl olay beynin kanlanmasını artırmak ve varsa hücre harabiyetini gidermek ve beyin hücreleri arasındaki irtibatı sağlamaktır.

Bu tip durumlarda eğer damarların açılmasına yardımcı olursanız, beynin tekrar eskisi gibi kanlanmasına, beslenmesine yardımcı olursanız, kişi unutkanlıktan kurtulabilir. Beyin hafıza ve dikkat için vazifesini yerine getirmeye başlar.

Unutkanlığı önlemek ve beyin çalışmasını desteklemek için neler yapılabilir?

Hacamat ve sülük tedavileri uzun yıllardır bu durumda uygulanan tedavilerdir. Hacamat ve sülük uygulaması(yoğun kan sulandırıcı kullanmayan hastalar için) beynin kanlanmasını artıran, hafızayı güçlendiren, unutkanlığın giderilmesini sağlayan etkili geleneksel tedavi yöntemleridir.

Beyin fonksiyonlarını güçlendiren etkili bitkiler !

Ginko Biloba adını verdiğimiz mabet ağacı beynin kanlanmasını arttıran, hücrelerin beslenmesini sağlayan etkili en bitkilerden biri. Alzheimer ve demans hastalığında dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Diğer bitki Ginseng .Bu mucizevi bitki, vücut fonksiyonları yanı sıra beyin fonksiyonlarını da güçlendiriyor. Hafıza ve odaklanma üzerine çok etkilidir. Ginseng ve Ginko Biloba'nın yanı sıra Buğday ruşeymi, yeşil çay, biberiye beyni koruyan ve güçlendiren diğer bitkilerdir. Yine bizim yulaf adını verdiğimiz Avena Sativa! Toplumumuzda çok bilinen ama kıymeti bilinmeyen bu bitki de unutkanlığı önleyen bitkilerdendir.

Bu yöntemlerle unutkanlığın ortadan kalkması, hafızanın güçlenmesi ve odaklanabilmek kolaylıkla sağlanabilir.

Unutkanlıktan kurtulmak, beyni çalıştırmak ve hafızayı güçlendirmek için başka ne yapalım? Çay ve kahve de beyin yorgunluğuna iyi gelir. Ama kafeinli içecekler yerine Ginseng ve Gingko Biloba kullanılması özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz için daha sağlıklı olacaktır.

Çocuklarımızdaki bu odaklanma sorunu ve unutkanlık, düzenli hacamat seansları ve bu bitkisel desteklerle kolaylıkla çözülebilir.

Unutulmaz güzellikte bir hayat ve odaklanarak iyi işler başaran bir gelecek için geleneksel tedavilere ve bitkilerin gücüne inanmanız dileğiyle, sağlıklı günler dilerim.

Dr. Mustafa Eraslan

title