Menopoz yaşı bitkisel tedavilerle geciktirilebilir!
Dr. Mustafa Eraslan
Menopoz öncesi ve sonrası kadınların yaşadığı sıkıntıları tamamen ortadan kaldıracak ve kadınların menopoz dönemini rahat geçirmelerini sağlayacak mucize bitkileri Haberler.com okuyucuları için derledim. Menopoz korkulacak, kâbus gibi geçirilmesi gereken, sıkıntılı bir dönem değildir! Öncelikle bu düşünceyi aklınızdan tamamen çıkarmalısınız. Menopoz dönemini rahat ve sağlıklı bir şekilde yaşamak her kadının hakkıdır!
Menopoz ; tıpkı kadınlarda doğurganlığın başlaması gibi doğurganlığın bitmesi de her kadın için normal bir süreçtir. Kadınlık hormonu östrojen miktarındaki düşme menopozun ana nedendir.
Doğurganlığın sona ermesi ve adetlerin tamamen kesilmesi ile menopoz başlar. Asıl bundan sonra olanlar kadınları bir parça yoracaktır.
Nasıl ki, çocukların ergenlik dönemleri sıkıntılı geçiyorsa, hormonal değişiklikler kadınlarında menopoz döneminde ciddi problemler yaşanmasına sebep olur. Ancak kadınlar menopoz döneminin farkında ise bazı doğal önlem ve destekler kullanırlarsa menopoza bağlı sıkıntılarının ortadan kalktığını ve rahat bir dönem geçirdiklerini gözlemleyecekler.
Doğal menopoz yaşı nedir?
Menopozun genetik ve ülkelere göre değişmekle beraber ortalama yaklaşık 47 ila 51 yaş aralığında yaşanmasını bekleriz. Türkiye'de bu 47-49 yaş arasıdır. Bu dönem 40 yaşın altında olursa erken menopozdur.
Menopoz döneminde olduğumu nasıl anlarım?
Menopozda ilk belirti adetlerin düzensizleşmesi ve arkasından tamamen ortadan kalkmasıdır. Adetlerin tamamen kesilmesinin üzerinden yaklaşık bir sene geçmesiyle artık menopoz tanısı konur. Bu dönemde görülen başka belirtiler de vardır. Bu belirtileri yaşayan kadınlar menopoz dönemini sadece kendisi anlamayacaktır. Aynı zamanda varsa eşi, çocuğu yani diğer aile bireyleri de bunun farkına varır. Çünkü her an patlamaya hazır barut fıçısıyla karşı karşıya kalırlar...
Sebepsiz gibi görülen ani öfke nöbetleri olur. Yanı sıra vücut sıcaklığındaki artışla dayanılmaz ateş basmaları, sinirlilik hali, uykusuzluk buna bağlı yorgunluk, duygusal iniş çıkışlar bu dönemde yaşanabilir. O nedenle eş ve çocukların bunun sebebini bilerek anlayışlı olup annenin bu dönemi rahat geçirmesine destek olmaları gerekir.
Menopozdaki sıkıntılarla nasıl baş edebilirim? Erken menopoz ertelenebilir mi? Menopozda sağlığımızı korumak için ne yapmalıyız?
Menopoz sonrası kadınlık hormonu östrojendeki azalmaya bağlı kadınlarımız bazı ciddi sağlık problemleri ile de karşı karşıya kalırlar. Kemik erimesi, kalp hastalıklarında artış, kilo alımı, depresyon, zihinsel yavaşlama, cinsel isteksizlik bunlardan bazılarıdır. Bu durumlara yönelik kadın doğum hekimi arkadaşlarımızın uygulamaları elbette var. Biz burada menopozda kullanılacak doğal tedavilerden bahsedeceğiz.
Menopozda kullanılan bitkisel tedavi yöntemleri
Erken menopoz veyahut menopoz dönemine giren bayanlar aşağıda belirttiğim bazı bitkisel tedavilerle sorunlarını büyük ölçüde giderirler. En etkili bitki karayılan otudur.
Karayılan Otu: Diğer adı Black cohosh. Bu bitkinin östrojen ve serotonin benzeri etkisi var. Menopoz dönemi şikayetlerini giderir, bedende oluşan değişikleri olumlu yönde etkiler. Sinirlilik, uykusuzluk, vajinal kuruluk, ağrılı birleşme, yoğun ateş basması gibi sıkıntılarda adeta kadınlar için yaratılmış bir bitkidir. Aynı zamanda kemik kaybını önler ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır. Avrupa'da menopozda yaygın alarak kullanılan bir bitki ve hemen her eczanede preparatları bulunmaktadır.
Hayıt Tohumu: Kadınlarda etkili olan hormonlar arasında dengeyi sağlar. Adet düzenleyici olarak da bilinir. Üreme organlarının sağlıklı çalışmasına destek olur. Bu bitki erken menopozun önlenmesinde, menopozun geciktirilmesinde ve infertilitede oldukça etkilidir. Bu bitkinin de içinde olduğu farklı bitkisel kürler ile kullanımı sağlanabilir...
Ginkgo Biloba: Menopozda kadınların sık kullandığı bir tabir, "Beynim durdu, düşünemiyorum, hatırlayamıyorum." Gibi sıkıntıların çözümü bu bitkidir, adeta zihin dostudur.
Ginseng: Bu bitki ise adaptojen etkisiyle bilinir. Menopozda hormonal dengesizliğe bağlı kadınların vücudunda bir çok değişim olur. Vücudun bu değişime uyum sağlamasında bu bitki oldukça etkilidir. Yanı sıra menopozda artan kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Sarı Kantaron: Antidepresan etkili sakinleştirici bir bitki. Menopoz dönemi ruhsal çalkantılarda kullanılabilir.
Tüm bu bitkileri gerekli zamanlarda, kişiye özel, kürler halinde kullanabilirsiniz. Kadınlarımızın menopoz dönemini rahat bir şekilde geçireceklerini söyleyebilirim.
Menopozda sağlıklı beslenmenin önemi
Menopoz döneminde beslenme de önemlidir. Öncelikle metabolizma yavaşladığı için yiyeceklerin miktarını azaltmamız gerekir. Sebze ağırlıklı, yumurta, yoğurt ve sütle desteklenmiş beslenme daha uygundur. Adaçayı, keten tohumu, susamlı kuru yemişler, maydonoz, semiz otu gibi fitoöstrojen içeren besinler menopoz dönemi destekleyicilerdir.
Düzenli yürüyüş ve egzersiz; boy kısalığı, kamburluk gibi oluşabilecek yapısal bozukluklar ve kemik erimesi için mutlaka yapılmalı. Bu hareketlilik psikolojinize de iyi gelecektir.
Son söz kadınlarımıza: Hayatınızın farklı ama kendine göre güzelliklerini olan bir dönemini yaşıyorsunuz, stresten uzak, olgunluğunuzun keyfine varın.
Dr. Mustafa Eraslan, sağlıklı günler dilerim.