Sürdürülebilir kentler
Prof. Dr. Serhat Yüksel
Sürdürülebilir kentler çevrenin en az düzeyde kirletildiği ve kaynakların etkin ve verimli kullanıldığı yaşam alanlarını ifade etmektedir. Bu kentlerde doğal kaynakların az miktarda tüketilmesi hedeflenmektedir. Ek olarak, bölgesel atık yönetimi sistemlerinin kurulmuş olması da bu kentlerin önemli özelliklerinden biridir. Öte yandan, bu kentlerde yaşayan insanların da çevresel faktörlere yönelik bilinç seviyesinin yüksek olması gerekmektedir. Bu sayede belirtilen bu amaçlara ulaşabilmek daha kolay olacaktır. Bu örneklerden de anlaşılabileceği üzere, sürdürülebilir kentler daha fazla yaşanılabilir bölgeleri ifade etmektedir. Böylece, ülkelerin sosyal ve ekonomik açıdan da gelişimine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
Sürdürülebilir kentlere sahip olabilmek için dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bu hususların önemli bir çoğunluğu döngüsel ekonomi hedefleri ile yakından ilgilidir. Döngüsel ekonomide temel olarak ürünlerin üretim, kullanım ve imha sürecinin yeniden dönüşümü esas alınmaktadır. Bu bağlamda, sürdürülebilir kent hedeflerine ulaşabilmek için öncelikli olarak, enerjinin daha az tüketilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, enerji verimliliğinin sağlanabilmesi için birtakım aksiyonların alınması önem arz etmektedir. Ek olarak, temiz enerji kullanımı da bu süreçte önemli bir role sahiptir. Bu sayede, çevre kirliliği minimum seviyeye inecek ve bu durum da kentlerin sürdürülebilir olmasına katkı sağlayacaktır.
Teknolojik kalkınma bu süreçte önem arz eden başka bir husustur. Gelişen teknoloji sayesinde inovatif çözümler sunulabilmesi çok daha kolay olabilecektir. Özellikle dijital sistemlerin kullanılması sayesinde belirtilen aksiyonların alınabilmesi mümkün olabilecektir. Sürdürülebilir kentler için gerekli olan başka bir husus da devlet, şirketler ve halk arasındaki iş birliğidir. Bu kesimlerin entegre çalışması sayesinde, kentlerin daha sürdürülebilir olabilmesi mümkün olabilecektir. Bu entegrasyon kentlerde oluşan sorunların erkenden tespit edilebilmesine ve gerekli önlemlerin zamanında alınabilmesine olanak sağlamaktadır. Bu sayede de doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi ve çevre kirliliğinin yaşanması gibi birtakım problemlerin etkin bir şekilde çözülebilmesine yardımcı olabilecektir.