Karadeniz'deki enerji yatırım politikaları
Prof. Dr. Serhat Yüksel
Evet yanlış okumadınız. Bugünkü konumuz Doğu Akdeniz değil, Karadeniz Bölgesi'ndeki enerji yatırım politikaları. Bu amaçla, bölgedeki enerji politikalarındaki etkinliğimizi arttırabilmemiz için yapılması gerekenleri sunmaya çalışacağım.
Karadeniz açıklarında doğalgaz rezervlerinin bulunduğu müjdesi 21 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız tarafından paylaşılmıştı. Bu tarihten sonra, Karadeniz Bölgesi de enerji rezervleriyle anılmaya başladı. Peki Karadeniz Bölgesi'nde ne kadar enerji rezervi var?
Öncelikle şunu ifade edelim ki hem Doğu Akdeniz hem de Karadeniz Bölgesi için konuşulan enerji rezervleri bir öngörüdür. Zaten ifade edilen cümleler de "… tahmin edilmektedir" diye bitmektedir. Örnek olarak, Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki rezervlerin miktarına yönelik Amerikan Jeoloji Derneğinin öngörüleri paylaşılmıştır. Buna karşın, birçok ülke o bölgede donanmaları ile birlikte faaliyet gösterdiğine göre, bu öngörülerin çok tutarlı olduğu sonucuna varabilmek mümkündür.
Karadeniz'de iki büyük enerji kaynağının varlığı tahmin edilmektedir.
1) Doğalgaz
2) Hidrojen sülfür
Ağustos ayında tespit edilen doğalgaz rezervleri, bölgede çok daha büyük miktarda rezervin var olabileceğini göstermektedir. Zaten ülkemiz de bölgedeki arama faaliyetlerine ciddi bir şekilde devam etmektedir.
Daha önceki yazılarımızı okuyanlar hatırlayacaklardır. Karadeniz Bölgesi'ndeki hidrojen sülfür rezervlerinden elektroliz yöntemi ile hidrojen enerjisi elde edilebilmektedir. Belirtilen bu enerjinin de çok yüksek miktarlarda olduğu tahmin edilmektedir. Buna karşın, maliyetinin yüksek olması gibi bazı hususlardan dolayı bu rezervler günümüzde aktif olarak kullanılamamaktadır.
Karadeniz bölgesinde şu ana kadar, Doğu Akdeniz Bölgesinde olduğu gibi kıta sahanlığı problemi yaşanmamıştır. Karadeniz'e sınırı olan ülkeleri aşağıda sıralamak istiyorum.
1) Bulgaristan
2) Gürcistan
3) Romanya
4) Rusya
5) Türkiye
6) Ukrayna
Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan ile yaşadığı politik problemler dışında bahsi geçen bu ülkeler arasında çok ciddi sorunlar bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Karadeniz Bölgesindeki enerji yatırımlarının Doğu Akdeniz Bölgesindekilere kıyasla daha etkin bir şekilde yürütülebileceği ortadadır.
Bu çerçevede, bölgedeki enerji yatırımlarında başarıyı arttırabilmek için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi yerinde olacaktır.
1) Milli kaynaklarımızla Karadeniz Bölgesi'ndeki doğalgaz arama faaliyetlerine kararlılıkla devam edilmelidir.
2) Doğalgazın transferi, depolanması gibi teknik hususlardaki yeterliliğimiz arttırılmalıdır.
3) Bölge ülkeleri ile politik problemlerin yaşanmaması oldukça önemlidir.
4) Bölge ülkelerinin kendi aralarında veya başka ülkelerle yaşadıkları problemler yakinen takip edilmelidir.
5) Hidrojenin elde edilmesi, depolanması ve taşınması süreçlerindeki yüksek maliyetin azaltılabilmesine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları arttırılmalıdır.
6) Bu süreçte önemli ölçüde ihtiyaç duyacağımız kalifiye personel için şimdiden adım atılmalıdır.